Mai multe clanuri de romi din Mehedinti au luat cu asalt ieri-dimineata SC Oltchim din Valcea.
Romii de la Strehaia acuza conducerea combinatului de implicare in afaceri ilegale cu PVC si soda caustica. In joc sunt peste 400 de miliarde de lei vechi, bani proveniti din marfa cumparata de la Oltchim si revanduta unei societati de achizitie la care se pare ca este actionar chiar directorul general al Oltchimului.
"Am intrat in aceasta afacere prin intermediul lui Leo de la Strehaia si a unui tigan numit Mitus, am oferit spaga peste 200 de milioane de lei directorului general al Oltchimului. Intelegerea era sa cumparam PVC si soda caustica de la Oltchim la pret de fabrica, pe care le plateam prin file de cec, si apoi sa vindem unei societati cu 25% mai ieftin. Partener de afaceri si actionar totodata la acest depozit unde vindem noi marfa este chiar directorul Constantin Roibu. Totul mergea ca pe roate, castigam si noi si directorul, dar daca nu ne va restitui suma de 400 de miliarde il vom da pe mana DNA-ului", a declarat Mihai Ion, din Strehaia.
Tunurile financiare se pare ca sunt date de conducerea intreprinderii, care impreuna cu printul romilor, Leo de la Strehaia, si alt rom din lumea interlopa, Mitus, au pus pe drumuri cinci clanuri de romi, care au fost inselati de cei trei cu 400 de miliarde de lei vechi si 300 de galbeni mari, dati spaga directorului Oltchim. "Avem acte pe aproape 300 de tone de PVC si soda, pe care directorul nu mai vrea sa ni le dea. Avem de recuperat bani si aur de la Leo si de la Constantin Roibu, sunt banii nostri, munciti, si nu plecam din fata Oltchimului pana ce nu vom primi un raspuns", a declarat Maria Mihai, care sustine ca si-a dat salba de la gat spaga.
Familiile care s-au revoltat ieri-dimineata afirma ca i-au oferit mita 300 de galbeni mari directorului pentru a facilita cumpararea din cadrul intreprinderii, cu cecuri fara acoperire, a unor cantitati importante de PVC si soda. Din declaratiile romilor, se pare ca directorul, dupa ce a pus mana pe aur si pe bani, nu si-a mai respectat promisiunea, cu toate ca a eliberat si acte de vanzare a produselor la pret de fabrica.
"Eu i-am dat 300 de galbeni mari lui Leo, printul romilor, sa-i dea directorului Constantin Roibu. Dupa ce am dat galbenii, am primit acte pe 140 de tone de PVC si pe 130 de tone de soda caustica. Nu inteleg de ce directorul nu mai vrea sa-mi dea marfa, pentru ca eu am platit-o si am dat si spaga", a declarat Sorin Mihai, cel care a dat 300 de galbeni spaga. Afacerea ilegala de sute de miliarde se pare ca dateaza de mai bine de doi ani si ar fi continuat la nesfarsit daca reprezentantii Oltchimului plateau banii datorati romilor.
"Eu i-am luat salba muierii de la gat si am dat-o astora de la Oltchim! Sunt datori la mine 60 de mii de euro si nu vor sa mi-i mai dea", striga in gura mare alt rom ce s-a postat in fata SC Oltchim de la Ramnicu Valcea.
Am incercat sa obtinem si punctul de vedere al conducerii intreprinderii, dar a fost imposibil, din cauza faptului ca Oltchimul este obiectiv strategic. Nu am putut filma si nu am putut discuta cu directorul Constantin Roibu, care se pare ca s-a facut nevazut in momentul in care romii au aparut la poarta intreprinderii. Secretara care a raspuns la telefon a spus ca domnul Roibu este plecat si nu stie cand revine.
Clanurile de romi pacalite de SC Oltchim sunt hotarate sa faca plangere la DNA, solicitand declansarea unei anchete. Daca nici atunci nu isi vor primi banii si marfa platita, romii au promis ca se vor intoarce cateva sute si vor lua cu asalt intreprinderea.