Referindu-se in mod specific la Europa, raportul FMI sustine ca ar trebui majorat Fondul de salvare financiara (EFSF), iar bancile trebuie sa fie supuse unor teste de stres riguroase pentru a putea restabili increderea pietelor.
Stabilitatea financiara mondiala ramane in "pericol" in pofida diferitelor masuri de sprijin adoptate de la debutul crizei, a estimat marti directorul departamentului pentru piete internationale din cadrul Fondului Monetar International (FMI), Jose Vinals, transmite AFP.
‘La peste doi ani de la debutul crizei financiare, stabilitatea financiara mondiala nu a fost inca asigurata‘, a declarat Jose Vinals cu ocazia prezentarii raportului Global Financial Stability.
Potrivit lui Jose Vinals, stabilitatea financiara este in pericol din cauza esecurilor in impunerea de reforme in domeniul reglementarilor si a politicilor necesare pentru solutionarea vulnerabilitatilor fiscale si bancare care au provocat cea mai grava crize financiara de dupa Marea Depresiune.
Referindu-se in mod specific la Europa, raportul FMI sustine ca ar trebui majorat Fondul de salvare financiara (EFSF), iar bancile trebuie sa fie supuse unor teste de stres riguroase pentru a putea restabili increderea pietelor.
‘Problemele din Grecia si Irlanda au relansat semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea datoriilor suverane si starea sanatatii sectorului bancar din zona euro‘, se arata in raportul FMI.
Separat, directorul departamentului de studii al FMI, Olivier Blanchard, a estimat ca o apreciere rapida a monedei nationale a Chinei ar fi o masura logica si rezonabila.
"In China si in alte puteri emergente din Asia, aprecierea monedelor a fost insuficienta", a declarat oficialul FMI. Cursul de schimb yuan-dolar este un obiect de disputa intre Washington si Beijing.
SUA acuza China ca mentin in mod intentionat yuaunul la o valoare scazuta pentru a favoriza exporturile de produse chineze, ceea ce provoaca SUA un deficit comercial colosal.
Fondul Monetar International si-a imbunatatit marti estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale in 2011, gratie in principal unei imbunatatiri a perspectivelor economiei americane. Conform unei versiuni actualizate a raportului ‘Perspectivele economice mondiale‘, publicata marti la Johannesburg (Africa de Sud), FMI mizeaza in 2011 pe o crestere de 4,4% a economiei mondiale, fata de o crestere de 4,2% cat preconiza in luna octombrie a anului trecut.