Pe langa domeniile majore pentru care Romania trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a nu risca pierderea termenului de aderare de la 1 ianuarie 2007, Raportul de tara al Comisiei Europene (CE), prezentat succint de comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn, face si o analiza a politicii financiare romanesti. Astfel, CE crede ca aprecierea rapida a leului a avut efecte negative asupra exporturilor, iar marimea de 16% a cotei unice fragilizeaza sistemul fiscal inainte de aderare.

çncetinirea ritmului de crestere a exporturilor cu mult sub cel al importurilor in primele sase luni ale acestui an pare sa fie primul indicator al faptului ca aprecierea rapida a leului are un efect negativ asupra balantei comerciale, potrivit raportului anual al Comisiei Europene.
çn documentul prezentat saptamana aceasta Parlamentului European de la Bruxelles se aminteste ca exporturile au crescut cu 14,1% anul trecut, ramanand insa sub dinamica importurilor, de 17,8%.
çncepand cu al patrulea trimestru al anului trecut, ritmul de crestere a exporturilor s-a incetinit, ajungand la 5,9% in prima jumatate a acestui an, in timp ce avansul importurilor s-a mentinut la peste 17%, pe fondul cererii crescute de bunuri de consum, dar si de investitii.
a€žAcesta ar putea fi primul semn ca aprecierea rapida a cursului de schimb are un efect negativ asupra balantei comertului exteriora€œ, se spune in raport.
Comisia Europeana arata ca intensificarea cererii interne a avut ca efect adancirea considerabila a deficitului comercial, la 9% din PIB in 2004, tendinta care s-a accentuat in primele sapte luni ale acestui an.
çn consecinta, deficitul de cont curent s-a majorat de la 6,1% din PIB in 2003 la 7,5% in 2004 si a continuat sa se amplifice in acest an, atingand 9% din PIB la finele lui iunie.

Raportul UE critica fragilitatea cotei unice de 16%

Pe de alta parte, Raportul Comisiei Europene spune ca sistemul finantelor publice din Romania este vulnerabil la o incetinire a cresterii economice, ceea ce provoaca ingrijorare in privinta situatiei bugetare la data aderarii.
Executivul UE aminteste ca autoritatile de la Bucuresti au trecut la o reforma fiscala majora la inceputul acestui an, prin reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% si a unei cote unice de 16% pentru impozitul pe veniturile populatiei.
Desi oficialii romani au aratat la acea vreme ca pierderea de venituri determinata de scaderea fiscalitatii va fi compensata prin imbunatatirea colectarii impozitelor, CE apreciaza ca aceste masuri reprezinta motive de ingrijorare legate de amplificarea dezechilibrelor economice si sporesc riscul aparitiei unui declin persistent al ponderii veniturilor bugetare in PIB.
Potrivit Comisiei Europene, in lunile mai si iunie, autoritatile au adoptat masuri de compensare avand ca scop majorarea veniturilor si limitarea cheltuielilor, dar nu si-au respectat angajamentele referitoare la adoptarea de politici prudente pentru cheltuieli si salarizarea in sectorul public.
Procesul de convergenta reala pentru armonizarea indicatorilor economici cu cei din UE necesita alocari bugetare semnificative, ceea ce subliniaza din nou necesitatea consolidarii veniturilor.
Contrar declaratiilor oficialilor romani, Comisia Europeana noteaza ca nu a avut loc o consolidare bugetara consistenta, in pofida cresterii economice sustinute, iar finantele publice sunt vulnerabile in fata unei decelerari a ritmului de crestere a PIB.