Federatia Patronilor Bihor, impreuna cu Universitatea din Oradea (Facultatea de Stiinte Socio-Umane) si Fundatia Ruhama, a desfasurat, in perioada martie-aprilie, o cercetare in cadrul proiectului "Cariere. Centru de orientare, mediere si formare profesionala pentru tinerii din judetul Bihor", Proiect PHARE 2005/017-553.04.02.01.01.601.
Florica Stefanescu, rector in cadrul Facultatii de Stiinte Socio-Umane, ne-a declarat ca obiectivele proiectului au fost: identificarea tendintelor pe piata muncii bihorene; cunoasterea perceptiei angajatorilor cu privire la calitatea pregatirii profesionale a absolventilor Universitatii din Oradea; identificarea nevoilor de formare continua a salariatilor din judetul Bihor; cunoasterea nevoilor de reprezentare a firmelor din judetul Bihor de catre un organism precum Federatia Patronilor Bihor.
"Metoda de cercetare utilizata a fost ancheta sociologica, realizata cu ajutorul unui chestionar administrat de operatori de ancheta. Chestionarul a cuprins 26 de intrebari, care au operationalizat temele implicate in obiectivele prezentate, dintre care cinci intrebari deschise, la care s-au adaugat date de identificare a organizatiilor. Operatorii de chestionare au solicitat pentru raspunsuri persoane din cadrul managementului de varf al organizatiei. Comparand distributia firmelor din sondajul nostru in functie de domeniul de activitate cu datele oficiale, constatam ca datele noastre reprezinta bine structura pe sectoare de activitate a firmelor din judet", a declarat rectorul Universitatii din Oradea.
Distributia firmelor dupa domeniul de activitate: esantionul comparativ cu datele oficiale:
Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, 86% dintre firmele bihorene au o cifra de afaceri de sub 2 milioane de euro, 10% intre 2 si 10 milioane de euro, 3% intre 10 si 15 milioane de euro si 1% peste 50 de milioane de euro. Situatia este comparabila cu cea de la nivel national si chiar la nivel european, unde, de asemenea, ponderea intreprinderilor mari este de sub 5%. Faptul ca doar 33,6% dintre firmele bihorene au o varsta de peste 14 ani, la care se adauga cele 2,9% care s-au constituit inainte de 1989, ridica un semn de intrebare in privinta soliditatii si stabilitatii sanselor de supravietuire a acestora si, implicit, a efectelor asupra pietei muncii bihorene a acestor evolutii ale activitatii economice. Datele privind structura actionariatului indica o pondere covarsitoare a actionariatului integral autohton (82%) si doar 5% integral strain, restul fiind mixt (13%). Din ancheta reiese ca firmele prefera angajati absolventi de liceu, apoi pe cei cu studii superioare, iar la capitolul domenii preferabile se afla inginerii si economistii, la distanta mare sunt juristii si cei din IT.