Prima saptamina din septembrie nu a adus aproape nimic spectaculos la bursa, piata a evoluat in linie dreapta daca e sa ne luam dupa indici, cu usoare cresteri. A fost o perioada de stabilitate, majoritatea actiunilor lichide si-au gasit un suport destul de solid la cotatiile de saptamina trecuta, n-au scazut sub acestea insa nici nu au inregistrat cresteri semnificative. Noua intrare la bursa, Transelectrica, a avut o prestatie buna, insa in rest nu s-a putut identifica o tendinta clara pentru celelalte actiuni lichide.



DataVal. tranz. (mil. lei)BETBET-CBET-FI

8 sept. 20067719,214647,6746988,64

159,3

Variatie sapt.^0,61%^1,94%A1,29%



Valoarea totala a tranzactiilor a mai scazut, la 159,3 milioane de lei (57,5 milioane USD sau 45,2 milioane EUR), confirmind o saptamina linistita la bursa. Capitalizarea bursiera a crescut cu 1,6 procente, la 66,4 miliarde de lei.

Indicii n-au avut oscilatii mari, au fost foarte putine sedintele in care unii indici sa depaseasca o variatie de 1%. Doar miercuri au scazut toti trei indicii, in rest au fost unele mici cresteri. Valoarea tranzactionata pe sedinta a inceput sa scada de la o zi la alta, vineri situindu-se sub 20 milioane de lei. Din principalii indicatori de piata se ridica imaginea unei saptamini in care nu s-a intimplat aproape nimic. Insa, dupa cum vom vedea, investitorii n-au fost privati chiar de tot de lucruri interesante, in sectorul petrolier au fost citeva transferuri mari, reveniri pozitive spre final de saptamina, iar la Transelectrica jumatatea saptaminii a adus un val de scaderi semnificative urmat de o revenire la fel de interesanta.



CNTEE Transelectrica (TEL) a fost cel mai tranzactionat emitent, cu un rulaj de aproape 30 de milioane de lei. Cursul a atins un maxim de 28,8 lei/actiune in sedinta de miercuri, dupa o rapida parada a cumparatorilor chiar la deschidere. Ulterior a mai scazut, insa si-a gasit o sustinere in jurul palierului de 27 de lei. La nivelul inchiderii, de 28,1 lei, titlurile TEL inregistreaza o crestere de 12,4% fata de saptamina anterioara, cea mai buna evolutie din piata. La acest pret titlurile TEL inregistreaza un PER de 13,8, si un P/Bv de 1,1.

Titlurile SIF au avut o evolutie generala pozitiva, pe o piata lenta, anemica. In afara de SIF Banat-Crisana (SIF1), ramas intr-un con de umbra, celelalte au inregistrat toate cresteri. Cel mai bine a evoluat SIF Transilvania (SIF3), care inchide saptamina la 2,22 lk, in crestere cu 2,3% fata de saptamina anterioara, iar cel mai tranzactionat a fost SIF Moldova (SIF2), cu un rulaj de 27,4 milioane de lei.

In mod normal nu ar surprinde intrarea pietei SIF pe un trend de crestere in aceasta luna. Asta nu neaparat prin prisma faptului ca toamna a fost in ultimii ani o perioada favorabila bursei (ceea ce e un element de judecata subiectiva). La finalul lunii septembrie este asteptata incheierea privatizarii BCR, mai exact achitarea sumei de catre banca austriaca, ceea ce ar putea aduce segmentului SIF o doza de incredere. Mai ales ca Erste Bank a anuntat interesul pentru actiunile salariatilor BCR, intentionind sa le faca acestora o oferta in acest sens. Si aici e interesant pretul pe care il vor lansa austriecii.



SocietateVal. tranz. (mil. lei)% din total piata

CNTEE Transelectrica29,818,7

SIF Moldova27,3717,2

SIF Oltenia24,615,5

Banca Transilvania14,79,2

Petrom13,18,2



Actiunile petroliere au avut un final bun de saptamina. Petrom (SNP) scazuse la un moment dat la un minim de 0,5350 lei/actiune, insa spre final a revenit la 0,5550 lei, iar volumul tranzactionat a fost bun, cu citeva pachete de ordinul sutelor de mii de actiuni sau chiar peste un milion tranzactionate pe piata principala. Nici Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) n-a avut un final de saptamina echilibrat, aici au intrat in piata ordine mari de cumparare care, tot pe volume de ordinul milioanelor de actiuni, au dus la cresterea cursului pina peste palierul de 0,0850 lei/actiune, cu inchiderea la 0,0845 lei/actiune.

Segmentul bancar a ramas si de data asta in umbra, a fost putin vizibil in aceasta saptamina, atit ca rulaje, cit si sub aspectul oscilatiilor de curs. Banca Transilvania (TLV) a consemnat o saptamina de scadere, cursul apropiindu-se de palierul de 1 leu/actiune (miercuri a coborit pina la un minim de 1,01 lei), incheind saptamina la un pret de 1,03 lei (-2,8%). In schimb la BRD a fost o situatie contrara, dupa scaderile din a doua parte a lunii august cursul a inceput din nou sa se departeze de 17 lei si a inchis saptamina la 17,3 lei/actiune (^1,8%).

Remarcabila prezenta Transelectrica pe primul loc in topul cresterilor, o dubla performanta in aceasta saptamina. Este urmata de cele doua companii din industria aluminiului, unde cresterile de curs se justifica prin cresterea impresionanta a cotatiei aluminiului la LMA (London Metal Exchange), crestere de aproape 7% de la inceputul acestei luni (la 2600 USD/tona). De asemenea Alro Slatina este una dintre cele 13 companii aflate in competitie pentru construirea unitatilor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda, un proiect de circa 2 miliarde de euro.



O evolutie foarte buna a avut si fabricantul de motoare cu turbina pentru aviatie Turbomecanica Bucuresti (TBM). Dupa o luna august modesta, cursul TBM a intrat in aceasta saptamina pe o panta aproape neperturbata de crestere, oprindu-se in 0,7750 lei/actiune. Dinspre companie nu a venit nici un comunicat care sa justifice intrarea mai energica la cumparare pe aceste actiuni, nici din mass-media, insa dizolvarea asociatiei salariatilor din acest an lasa o portita deschisa susceptibilitatii de preluare a unui pachet mai mare din companie si, de asemenea, zvonisticii aferente.



Societate (simbol)Curs 8 sept. 2006 (lei)Variatie sapt. (%)

CNTEE Transelectrica (TEL) 28,1000^12,4

Alro Slatina (ALR) 4,2300^8,4

Altur Slatina (ALT) 0,1950^7,7

Turbomecanica Bucuresti (TBM) 0,7250^6,9

Santierul Naval Orsova (SNO) 3,7500^6,7



Comelf Bistrita (CMF) 1,6200-4,9

Rafinaria Astra Romana (ASP) 0,0390-5,1

Vrancart Adjud (VNC) 0,0973-5,5

UAMT Oradea (UAM) 0,7600-7,9

Sinteza Oradea (STZ) 0,6800-8,8





Topul scaderilor include numai actiuni cu lichiditate foarte redusa la bursa. In plus trei dintre ele (UAM, STZ si ASP) au si justificare sa scada, cu indicatori de evaluare nefavorabili. La CMF si VNC avem de-a face cu indicatori EPR in jur de 10; in plus VNC se tranzactioneaza cu discount fata de activul net si cifra de afaceri. Cu toate acestea lichiditatea scazuta a lor faciliteaza fluctuatii mai mari ale cursurilor, de data asta fluctuatiile fiind negative.

Asa cum am mai mentionat, in mod normal nu ar surprinde intrarea pietei pe un trend de crestere. Recent agentia Fitch a imbunatatit calificativul de tara de la "BBB plus" la "A minus" (am trecut in zona A), ceea ce poate fi un factor de atragere a mai multor fonduri straine pe piata romaneasca de capital. Ramine insa problema aderarii la Uniunea Europeana, in preajma raportului Comisiei Europene (ce trebuie sa vina in octombrie) putind sa apara diverse pareri, opinii, declaratii in presa straina si autohtona, de o maniera sau alta.





SSIF Prime Transaction SA

www.primet.ro