Ziarul Azi publica articolul "Boc minte nesimtit", pe care il puteti cit in continuare.
'Premierul Emil Boc a fost atentionat de Comisia Europeana ca a trimis un raport "cosmetizat" cu privire la evolutia economica a Romaniei in 2010, adica total nerealist.
Forul european ne atrage atentia ca o serie de tinte incluse in Programul de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, aprobat luni de Guvern si trimis spre avizare la Bruxelles - precum somajul, inflatia sau deficitul bugetar pentru 2010 - sunt mai degraba nerealiste.
Se pare ca premierul Emil Boc a scos mai multe pagini din raportul initial si a lasat in el previziunile cele mai optimiste, mai optimiste decat ar fi cazul, incat oficialii europeni s-au vazut nevoiti sa-i bata obrazul, taindu-le din elan guvernantilor nostri.
Mai mult, din programul trimis de Boc la Bruxelles au fost scoase 12 pagini, fix acelea care includeau scenariul de risc din prima varitanta.
Desi in documentul trimis CE se precizeaza, la un moment dat, ca este posibil ca, anul acesta, cresterea economica sa fie cu un punct procentual sub cea pe care s-a fundamentat bugetul, respectiv de doar 0,3% - fata de 1,3% din PIB -, tabelul in care se preciza ca somajul ar putea depasi 9% - fata de 7,3% -, sau ca salariul mediu brut ar putea creste cu doar 2,7% - in loc de 4,1% - s-a pierdut pe drumul dintre Palatul Victoria si Bruxelles.
De altfel, Guvernul Boc a scos cu totul capitolul "Riscuri fiscale si bugetare", in care recunostea ca o mare parte din cresterea economica previzionata se baza pe exporturi si ca, daca acestea nu cresc, economia romaneasca e in galeata.
Comisia Europeana a mai atras atentia Executivului de la Bucuresti ca nu a prezentat suficiente masuri concrete pentru incadrarea in obiectivele fiscale in 2011 si 2012, respectiv reducerea deficitului bugetar sub 3% in 2012 si ca este posibil ca tara noastra sa inregistreze, anul acesta, un deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB, cum s-a angajat in fata FMI.
Mai mult decat atat, Comisia remarca faptul ca "scenariul" Guvernului in care Romania va avea o crestere economica de 1,3% din PIB, anul acesta si de pana la 3,7% in 2012 pare bazat pe "presupuneri usor favorabile pentru 2010".
Si proiectiile pentru inflatie inaintate de Guvernul Emil Boc, pentru anii 2010, 2011 si 2012, sunt optimiste, tinand cont de evolutia salariilor, cresterea preturilor la energie si de posibile noi majorari ale preturilor administrate, mai atrage atentia Comisia Europeana.

Romania risca o criza in W

Deputatul social-democrat Viorel Stefan, seful Departamentului de politici macroeconomice al PSD, a criticat, ieri, programul de convergenta trimis de Guvernul Boc Comisiei Europene, sustinand ca acesta nu contine nicio masura de redresare, incat Romania risca o noua criza "severa". "Ne exprimam ingrijorarea ca s-ar putea ca Romania sa nu fie pe final de criza. Noi apreciem ca Romania risca o criza de tip 'W', ca, dupa o usoara crestere, va relua caerea economica si vom intra din nou intr-un regim de criza severa. Afirmatia se bazeaza pe faptul ca din programul de convergenta nu rezulta nicio masura care sa faca ca (...) evolutia PIB-ului sa devina una pozitiva", si-a justificat temerea Viorel Stefan. Acesta a criticat si maniera "pompieristica" in care a fost trimis planul de convergenta la CE, "pe ultima suta de metri", in conditiile in care celelalte noua state care au avut aceasta obligatie s-au achitat de ea inca de la sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lui februarie.
Stefan a explicat ca raspunsul CE, ca planul trimis de Boc nu este suficient de detaliat in privinta masurilor de consolidare bugetara, denota ca Romania nu este capabila sa ofere proiectii multi-anuale bugetare, "asa cum se lauda actualul prim-ministru". Deputatul PSD spune ca din analiza planului de convergenta se desprinde ideea ca modelul economic adoptat de Romania este nesustenabil. "Am trecut de la o crestere bazata pe consum, in perioada PNL, 2005-2008, la o crestere bazata pe datorie, in actuala guvernare. (...) Datoria publica a crescut pana la un nivel de 40% din PIB, depasind limita convenita cu FMI. Guvernul identifica doar masuri care se dovedesc nerealiste", a acuzat Viorel Stefan, criticand masurile de disponibilizari si de inghetare a salariilor.
"Sunt suficiente argumente care sa ne faca sa spunem, fara teama de a gresi, ca Guvernul Boc si-a demonstrat, inca o data, incompetenta", a conchis deputatul PSD.'