Potrivit proiectului publicat pe site-ul MEC, operatorii economici trebuie sa introduca pe piata numai amestec de carburanti conventionali si biocarburanti, in proportie de minimum 2% in volum de la 1 iulie 2007, 3% din 1 ianuarie 2008 si 4% din 1 iulie 2008, in cazul motorinelor. Incepand cu 1 ianuarie 2009, benzinele comercializate trebuie sa contina biocarburanti in proportie de 2%, urmand ca ponderea acestora sa creasca la 3% de la 1 ianuarie 2010.
In cazul in care operatorii economici doresc utilizarea unei proportii mai mari de 5% in volum pentru biocarburanti, ei vor fi obligati sa afiseze acest lucru la punctele de comercializare. De asemenea, toti agentii economici care comercializeaza carburanti au obligatia de a transmite trimestrial Ministerului Economiei cantitatile de biocarburanti introduse pe piata. Reprezentantii MEC mai arata ca, pentru nerespectarea procentelor impuse prin acest proiect de hotarare, agentii economici vor primi amenzi intre 7.500 si 15.000 de lei. Mai mult, cei care nu vor raporta ministerului procentul de biodiesel utilizat pot fi sanctionati cu pana la 7.500 de lei.

Accize reduse pentru biodiesel

Potrivit reglementarilor fiscale, benzina cu plumb care contine biomasa are o acciza de 536,06 euro/tona, comparativ cu 547 de euro pe aceeasi cantitate, in cazul benzinei obtinute exclusiv din petrol, benzina fara plumb este accizata cu 416,56 euro/tona, fata de 425 euro/tona. In cazul motorinei, diferenta este de sase euro, o acciza de 301,44 euro/tona, fata de cea standard, de 307,59 euro.
Foarte importanta este scutirea totala de accize, daca produsele energetice utilizate pentru incalzire sau pentru motor sunt produse exclusiv din biomase.

Biodiesel, 400 de mii de tone pe an

UE produce 75% din cantitatea mondiala de biodiesel, potrivit Eu-Ro Newsletter. Germania este lider al pietei in acest sector, cu peste 50% din productia de biodiesel a UE, adica 1,03 milioane de tone la nivelul lui 2004.
Buletinul de stiri al Guvernului Romaniei mai informeaza ca in 2007 si 2008 tara noastra va cunoaste un boom in productia de biodiesel. Nu mai putin de 6 capacitati de productie sunt programate sa intre in functiune in acest an, majoritatea in judetele din sudul Romaniei. Este vorba atat de sectii speciale de productie a biodieselului pe langa fabricile de ulei alimentar, cat si de facilitati de productie in cadrul rafinariilor petroliere.
Potrivit estimarilor, productia romaneasca de biodiesel se va ridica pana in 2008 la circa 400 de mii de tone, obtinuta in principal din floarea-soarelui si din rapita.
In ceea ce priveste investitorii straini, acestia si-au exprimat deja interesul pentru a investi in acest sector. Este vorba despre firme mari ca Petrom, Rompetrol si Lukoil sau SC Ulerom SA, Exapur, Autoelite SRL, Consortiul Martifer. Capacitatea cumulata de productie a instalatiilor in care se va investi este de 400 de mii de tone pe an de biodiesel si 50 de mii de tone pe an de bioetanol.