Grupul Societatile Comerciale Romane (SCR), care este si actionar majoritar al societatii Chimcomplex Borzesti, controlat de un tanar om de afaceri, Stefan Vuza, si-a exprimat, la inceputul acestei saptamani, intentia ferma de a prelua contractele de privatizare a societatilor Rafo si Carom Onesti, relateaza “Ziarul de Bacau“.
Conducerea Grupului SCR sustine ca s-a intalnit deja cu actionarii Balkan Petroleum, din toate unitatile componente, inclusiv cele din Anglia. “Prima runda de discutii a fost una de informare reciproca“ - a spus Vuza, citat de “Ziarul de Bacau“. “Urmeaza acum ca si ei sa discute aceasta oportunitate, dar, repet, nu ar fi suficient doar acordul lor. Problema cred ca trebuie tratata foarte serios si in plan politic, fiind vorba de doua societati mari, cu pondere in economia Moldovei si a tarii. Politicienii au de ales: sa inchida societatile, sa le lase pe mana Balkan Petroleum sau sa prefere un alt investitor“, a mai spus Vuza.
Pentru Rafo si Carom, a mai declarat Stefan Vuza “Ziarului de Bacau“, “avem deja o orientare clara in privinta investitiilor necesare“. Astfel, Vuza sustine ca va investi 33 de milioane de euro intr-o instalatie de cogenerare a energiei in energie electrica si abur industrial.
Dar sa vedem cine este potentialul “salvator“ al Rafo si Carom. Dupa cum s-a scris in presa, omul de afaceri Stefan Vuza, inclus si in “Top 300“ al revistei “Capital“, este, la cei 34 de ani ai sai, cel mai tanar roman milionar in dolari (avere estimata la 55 de milioane USD). Tot presa relateaza insa despre ingineriile financiare ale firmelor patronate de Vuza, despre faptul ca, dupa ce a achizitionat prima firma, Contactoare Buzau, au urmat Sinterom, Chimcomplex Borzesti, Uzuc, Novatex, Caromet si toate acestea bazandu-se pe principiul “una se cumpara pe alta“, enuntat chiar de Vuza. Astfel, in 1999, Vuza reuseste sa cumpere pachetul majoritar al SC Contactoare Buzau SA. Apoi, prin Contactoare Buzau, preia Sinterom Cluj si, sub masca acestei din urma societati, infiinteaza A 1 Impex Cluj SRL. Ulterior, prin A 1 Impex, achizitioneaza 73,45% din actiunile Uzuc SA Ploiesti. Si asa mai departe, urmeaza achizitionarea celorlalte firme, care devin proprietatea lui Vuza. Mai nou, dupa cum relateaza “Ziarul de Bacau“, se pare ca Stefan Vuza doreste sa investeasca si in Oltchim Ramnicu Valcea.