Rafo Onesti are datorii de peste 9.000 de miliarde de lei vechi si putine sanse de a functiona mai departe de sfarsitul acestui an, ne-a asigurat avocatul ANAF in procesul cu Rafo. Pe ultima suta de metri insa, Balkan Petroleum incearca prin orice mijloace sa scape de rafinarie, numai ca Parchetul impreuna cu AVAS se opun fatis vanzarii.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa recupereze cele peste 9.000 de miliarde de lei vechi pe care Rafo i le datoreaza chiar prin declararea falimentului, ne-a declarat avocatul ANAF, Gheorghe Piperea. Din calculele facute de ANAF, vanzarea Rafo va acoperi numai 25-30% din datorii urmand ca restul sa fie recuperat in instanta de la reprezentantii Balkan Petroleum si de la administratorii rafinariei. Potrivit lui Piperea, „falimentul nu va insemna decat sfarsitul acestei escrocherii numite Rafo.“
Pe de alta parte insa, avocatul ne-a mai spus ca prin vanzare activele vor fi reintroduse in circuitul economic, iar angajatii nu vor avea de suferit pentru ca noul proprietar ar urma sa se ocupe tot de rafinarea petrolului. De altfel, Piperea a mai aratat ca „planul de reorganizare la Rafo (care prevede conversia datoriilor in actiuni, - n. red.) va fi desfiintat pana la sfarsitul anului“. Mai mult, potrivit avocatului, ridicarea sechestrului asigurator, care a fost instituit in august de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe actiunile rafinariei, nu se poate ridica decat dupa finalizarea procesului penal.
Trebuie spus ca, pe de-o parte, sechestrul pus de Parchet pe actiunile detinute de Balkan Petroleum nu permite vanzarea acestora, iar pe de alta parte, o eventuala vanzare nu se poate face decat cu acordul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in calitatea acestuia de vanzator in procesul de privatizare a rafinariei din Onesti.

Ce spune AVAS?

Calder -A International a depus recent la AVAS o cerere de novatie a contractului de privatizare a Rafo cu Balkan Petroleum. Vicepresedintele AVAS pe probleme de postprivatizare, Corin Lunganu, ne-a declarat ca „o vanzare a actiunilor Rafo este imposibila, actiunile fiind sub sechestru si orice contract care se incheie nu are nici o valoare“. Desi spune ca firma Calder -A a depus actele pentru novatie, oficialul AVAS a adaugat ca „ridicarea sechestrului nu va fi facuta decat in momentul achitarii tuturor datoriilor pe care rafinaria le are catre stat.“

Minciuna Rafo

La inceputul acestei saptamani, managerul general de la Rafo Onesti a declarat intr-o conferinta de presa ca Balkan Petroleum a semnat un contract de vanzare a pachetului majoritar de actiuni Rafo catre Calder-A International, firma care vrea sa plateasca statului esalonat datorii in valoare de circa 6.000 de miliarde de lei vechi. Potrivit lui Anton, Rafo Onesti a prezentat Ministerului Finantelor o oferta de plata a unor datorii de 600 de milioane de lei (6.000 miliarde de lei vechi) la bugetul statului, cu un avans de 15-20% si diferenta in 72 de transe lunare. De remarcat ca noul proprietar nu recunoaste dobanzile si penalitatile care s-au adaugat datoriei initiale de 6.000 de miliarde de lei vechi pe care o avea rafinaria la bugetul de stat.
In replica, avocatul ANAF a afirmat ca totul este doar o „bomba de presa“ si ca vanzarea actiunilor nu poate sa aiba loc decat dupa ridicarea sechestrului, iar plata datoriilor nu se va putea face niciodata esalonat pentru ca ar fi in contradictie cu decizia Guvernului prin care s-a interzis acordarea unei astfel de facilitati la plata.