Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie a instituit, incepind cu data de 23 august, sechestru asigurator asupra tuturor actiunilor RAFO, detinute de Balkan Petroleum. In plus, dat fiind ca in acest moment AVAS si Balkan Petroleum sint singurele parti in cadrul contractului de privatizare a RAFO Onesti, orice act de vinzare-cumparare de actiuni sau de cesiune privind RAFO, incheiat intre Balkan si alta companie, fara acordul AVAS, este lipsit de efecte. Instituirea sechestrului asupra actiunilor RAFO atrage dupa sine imposibilitatea ca titlurile sa fie vindute sau gajate, motiv pentru care anuntul privind venirea unui nou proprietar la cirma RAFO nu are nici o baza legala. In acest fel, AVAS pune capat informatiilor aparute in ultima vreme privind schimbarea proprietarului societatii RAFO Onesti, prin vinzarea pachetului detinut de Balkan Petroleum catre Alfa Oil, un grup de firme format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd.
Potrivit vicepresedintelui pe probleme de postprivatizare, Corin Nicolae Lunganu, la AVAS nu este inregistrata decit o singura intentie privind preluarea RAFO, din partea firmei Calder-A International B.V, parte a grupului Alfa Oil. "Am luat nota de aceasta solicitare si am cerut documentele necesare care sa demonstreze bonitatea acestei firme. Nu vom fi niciodata de acord cu transferul actiunilor fara sa fim convinsi de soliditatea financiara si de bunele intentii ale noului proprietar ", a precizat Lunganu, vicepresedintele pe probleme de postprivatizare. Anuntul privind vinzarea participatiei, reprezentind circa 98% din actiunile rafinariei RAFO Onesti catre Alfa Oil, a fost facut in data de 18 august de catre reprezentantul Balkan, Marin Anton, care preciza ca respectiva companie a preluat si creantele detinute de firmele VGB si Faber Invest asupra rafinariei.
Stirea a fost insa infirmata la numai o zi de catre presedintele Balkan Petroleum, Marian Iancu. In cadrul unei conferinte de presa, acesta a precizat ca daca va lua decizia de a vinde, o va face in schimbul unei sume importante de bani. "Deocamdata, pot sa va spun ca nu. Daca voi vinde, voi vinde pe bani multi, foarte multi, pentru ca am si muncit mult ", sustine Marian Iancu. Declaratia lui Iancu a venit in urma punctului de vedere transmis de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), care preciza ca schimbarea proprietarului de la RAFO nu ar afecta creantele detinute de stat asupra rafinariei. "Agentia va face toate demersurile juridice si extrajuridice pentru recuperarea creantelor bugetare ", se arata in comunicatul ANAF. Deocamdata insa, din punct de vedere legal, nu se poate semna un act de vinzare-cumparare sau de cesiune, data fiind situatia din prezent. Gaura bugetara creata de RAFO se ridica la circa 8.000 de miliarde lei, suma pe care reprezentantii ANAF incearca sa o recupereze.