Tarom va reinfiinta cursele aeriene pe relatia New York, Beijing sau Bangkok, a anuntat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, cu ocazia achizitionarii primului avion Airbus A 318-111, care a aterizat miercuri seara pe Aeroportul "Henry Coanda". Ministrul a precizat ca pentru a deservi rutele reinfiintate se va apela eventual la alte doua avioane de tip Airbus 310, pe care insa Tarom le-a retras din traficul aerian in 2003. Potrivit lui Berceanu, citat de NewsIn, aceste avioane vor fi repuse in circulatie, dupa verificari si aducerea lor in parametrii normali, care se vor efectua la Toulouse, in Franta.
In ceea ce priveste noua aeronava Airbus A 318-111, ea face parte dintr-un lot de patru aparate. Un al doilea avion de acest tip va intra in dotarea companiei aeriene romanesti pana la sfarsitul acestui an, iar alte doua vor intra in flota Tarom la inceputul lui 2007.
Avionul este dotat cu echipamente de navigatie, de comunicatie si de propulsie de ultima generatie. Cabina de pasageri dispune de echipamente audio-video. Potrivit reprezentantilor companiei Tarom, cabina de pasageri poate avea doua configuratii, fie 14 locuri business si 99 economy, fie o singura clasa cu 120 de locuri economy, in functie de cerere. Avionul are o viteza de croaziera de 850 de kilometri pe ora, iar distanta maxima de zbor este de 2.780 de kilometri.
Conform planului de zbor al Tarom pentru sezonul de iarna 2006-2007, aeronavele Airbus A 318-111 vor opera pe rutele Bruxelles, Frankfurt, Istanbul, Larnaca, M√ľnchen si Tel Aviv. (Mugur Cosmin)