In faza initiala vor fi casate 30.000 de masini mai vechi de zece ani. Seful AFM spune ca numarul se va stabiliza la 50.000 de automobile, adica mai putin de jumatate fata de 2011, cand au fost casate 110.000 de autoturisme. Colectorii doljeni intra in program, desi stiu ca vor avea mult mai putine solicitari.
Programul Rabla 2012 va demara cel mai probabil in luna martie, cu o intarziere de doua-trei saptamani fata de planurile initiale, a declarat ieri seful Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu, citat de 0-100.ro. Potrivit acestuia, editia din 2012 va avea aceleasi conditii ca anul trecut, insa numarul de masini casate va fi mult mai mic. Este vorba de 30.000 de automobile mai vechi de zece ani, in timp ce in 2011 au fost casate 110.000 de masini. "Bugetul de venituri si cheltuieli al AFM se aproba prin hotarare de guvern. Noi avem proiectul deja pregatit. Hotararea de guvern este in avizare la ministere, speram ca in maximum doua saptamani hotararea sa fie aprobata si imediat, la o zi-doua de la publicarea ei in Monitorul Oficial, dam drumul la Rabla 2012. Noi am inceput demersurile, am pregatit in Imprimeria Nationala comenzile pentru vouchere. Au un format special si o hartie speciala", a spus Popescu. Programul Rabla 2012 era asteptat sa demareze la 1 februarie, insa modificarea taxei de poluare auto a dat planurile initiale peste cap. Potrivit sefului AFM, Gheorghe Popescu, tichetele vor avea alta culoare si alte elemente de siguranta, insa procedura ramane aceeasi: fiecare persoana va putea folosi maximum trei tichete a 3.800 de lei bucata. Seful AFM spune ca ritmul casarilor de masini vechi nu va mai ajunge la cel din anii trecuti, din cauza ca nu prea mai sunt rable. "Probabil ca vom ajunge la un numar mai mic de masini casate. Nu vom mai avea explozia care a fost in 2010, cu 190.000 de masini pe care le-am scos din circulatie. Anul trecut am casat 110.000 de autoturisme. Ne vom stabiliza la un numar mai mic de masini, pana la 50.000 de unitati/an, pentru ca in fiecare an alt lot de autoturisme va putea intra in program. Sunt oameni ale caror masini vechi fac 500 de euro si taxa de poluare ar fi nu stiu cat... Nu trebuie sa se duca sa vanda masina in piata, vin la Rabla si iau 900 de euro pe ea", a mai afirmat Gheorghe Popescu.
Majoritatea colectorilor doljeni spun ca vor intra in Programul Rabla 2012, desi sunt de acord ca vor fi mai putine solicitari decat in ultimii doi ani.
"Anul trecut, am luat 100 de vouchere si am distribuit 85. Cred ca si conditiile de acordare a voucherelor au fost destul de complicate, de aceea a scazut si numarul doritorilor. De principiu, vom participa si in acest an, si speram ca vom putea sa distribuim macar 100 de vouchere. Deocamdata nu a aparut nimic, sa vedem daca sunt aceleasi conditii ca anul trecut", a spus Doru Ghinea, directorul Remat SA Craiova. Cei care au mai multe puncte de colectare vor lua numarul minim de vouchere distribuite pe punct, dar asteapta sa vada care sunt conditiile de autorizare din acest an. "In 2011, am distribuit 700 de vouchere pe punctele de colectare din Craiova, Bailesti si Poiana Mare. Stim ca nu vor mai fi atatea solicitari ca in anii trecuti. Spre exemplu, in 2010 au fost foarte multe solicitari, dar noi am intrat in program mai tarziu si cu mai putine puncte de colectare. Acum asteptam sa vedem care sunt conditiile", a precizat Carmen Sultan, director comercial la Duncomet SRL.