Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, calculat in functie de standardele puterii de cumparare, s-a plasat anul trecut in Romania la 35% din media statelor Uniunii Europene, inaintea Bulgariei, Turciei si Macedoniei, potrivit biroului de statistica al UE, Eurostat.
Liderul clasamentului a fost Luxemburg, cu un PIB pe locuitor de circa doua ori si jumatate peste media europeana. De asemenea, urmatoarele pozitii au fost ocupate de Irlanda, care a devansat cresterea economica medie din UE cu 37%, Danemarca, cu 24%, Olanda si Austria, cu cate 23%.
Conform acelorasi date, din grupul celor zece tari care au aderat la UE in mai 2004, Slovenia a inregistrat cele mai bune rezultate, cu un PIB pe cap de locuitor de 80% din media europeana, urmata de Cehia (73%) si Malta (69%).
Dintre statele central si est-europene membre ale UE, Letonia a avut cea mai slaba performanta, cu un nivel al PIB pe locuitor de 47% din media UE.
Pe ultimele pozitii ale topului se regasesc Bulgaria, cu un avans de 32% din media UE, Turcia (31%) si Macedonia (26%).
Pe langa membrii UE, Eurostat a inclus in top si statele care vor adera la grupare, respectiv Romania si Bulgaria, cele cu care UE a inceput negocierile (Croatia, Macedonia si Turcia) si statele din EFTA. (S.M.)