Prefectul judetului Olt, Daniel Sarpe, a anuntat ca pana in luna august se va incheia procesul de punere in posesie cu terenuri a celor indreptatiti de lege sa le primeasca.

Aplicarea Legilor fondului funciar dureaza de peste 18 ani si acum, cand eliberarea titlurilor de proprietate si punerea proprietarilor in posesia terenurilor se apropie de final, au ramas de rezolvat numai cele mai complicate dosare. Subprefectul Virgil Panduru a explicat ca punerea in posesie este in prezent o mare problema in dosarele nerezolvate din cauza naturii juridice a terenurilor ramase. "Punerea in posesie e acum o problema pentru ca trebuie identificate terenuri, iar pe unele sunt suprapuneri de titluri de proprietate si uneori acelasi teren figureaza ca apartine, potrivit unui titlu de proprietate, unui cetatean, si mai figureaza ca facand parte si din domeniul statului. Trebuie clarificate intai aceste lucruri, ale cui sunt, de fapt, terenurile in discutie etc., comisiile locale de aplicare a Legilor fondului funciar si Legilor proprietatii avand termen de doua saptamani pentru punerea in ordine a documentelor si prezentarea lor Comisiei Judetene Olt, pentru stabilirea dreptului de proprietate.
Virgil Panduru a spus ca dreptul de proprietate a fost reconstituit pentru 99 la suta din cazuri, dar terenuri libere sunt foarte putine. Terenurile ramase pentru punerile in posesie sunt ale Domeniilor Statului.

Ultimul caz rezolvat, la Slatioara

Comisia Judeteana Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate a rezolvat si in aceasta saptamana un dosar de reconstituire a dreptului de proprietate, mai precis pentru un teren de 50 de hectare din Slatioara.
Potrivit subprefectului Panduru, in acest ultim caz rezolvat de comisia judeteana problema a constituit-o solicitarea reprezentantului proprietarului ca terenul sa fie dat numai pe un anumit amplasament. "Reprezentantul proprietarului a dorit tot timpul un teren aflat sub niste constructii, desi in sentinta judecatoreasca se preciza ca e indreptatit sa primeasca 50 de hectare de teren arabil. Noi am respectat intocmai sentinta si i-am reconstituit dreptul de proprietate pe un teren agricol", a aratat subprefectul. Acesta a mai spus ca exista o hotarare judecatoreasca prin care se stabileste in mod irevocabil ca Alexandrina Acarciumaresei are drept de proprietate pentru 50 de hectare de teren agricol. "Problema a fost de amplasament, pentru ca pe el sunt constructii. Noi nu am contestat niciodata dreptul de proprietate. Cetateanul dorea insa neaparat terenul pe care sunt constructii si asta nu e posibil prin lege, deoarece sentinta judecatoreasca spunea ca are dreptul la teren agricol, ori pe amplasamentul dorit de cetatean sunt constructii, multe adjudecate prin proceduri de executare silita de la Statiunea de Cercetare Pomicola Strejesti", a adaugat Virgil Panduru. Subprefectul a precizat ca, in acest caz, magistratii nu au dat o solutie privind un anume teren de pe un amplasament precis, ci amplasamentul urma sa fie stabilit de comisia locala. "Am respectat decizia judecatoreasca. I-am dat teren agricol, nu il puteam pune in posesie pe un teren neproductiv, pe care erau cladiri", a conchis subprefectul.