O data cu raspandirea gripei aviare, la nivel national, s-au luat o serie de masuri de securitate pentru a limita raspandirea acesteia si a altor boli specifice puilor. Astfel, incepand de anul acesta, agentii economici nu mai pot vinde pui oriunde si oricum.
Incepand din acest an, vanzarea puilor vii nu mai este un procedeu tocmai simplu. Astfel, dupa ce medicul fermei elibereaza un certificat pentru marfa respectiva, Directia Sanitar-Veterinara (DSV) avizeaza daca puii respectivi pot sau nu sa fie vanduti. Decizia este data in functie de normele de biosecuritate luate de agentul economic. Nici cumparatorii, la randul lor, nu pot achizitiona pui de oriunde si oricum. "Cumparatorul trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere, avand asupra lui buletinul de identitate, in care sa precizeze numarul de pui pe care-i achizitioneaza si locul unde-i duce", a declarat Andrei Butaru, directorul DSV Dolj. Potrivit acestuia, cumparatorii care-si asuma responsabilitatea de a creste pui trebuie sa respecte anumite norme - sa ii tina in cotete special amenajate, sa nu le dea drumul pe strada sau sa-i vanda in orice conditii.
Amenzi de 20 de milioane de lei pentru tranzactii ilegale
Proprietarii fermelor vor avea un tabel cu persoanele care au achizitionat puii. "Inainte, vanzarea puilor in judete se facea haotic, neexistand o evidenta clara cu cumparatorul. Aceste masuri sunt necesare atat pentru constientizarea populatiei, cat si pentru a se elimina anumite boli", a precizat Butaru.
Aceste masuri existau si inainte de raspandirea gripei aviare, insa nu prea se respectau. Potrivit spuselor directorului DSV Dolj, cand a explodat "fenomenul Brasov" si gripa risca sa se raspandeasca masiv la nivel national, comercializarea puilor a fost sistata. Ulterior, interdictia asupra vanzarii s-a ridicat, insa comercializarea puilor vii nu poate fi facuta decat in conditiile legii. "Persoanele care nu se conformeaza risca amenzi de pana la 20 de milioane de lei", a afirmat Andrei Butaru.
"Orice transport al puilor vii este un pericol"
Producatorii de pui sunt, la randul lor, de acord cu faptul ca transportul puilor dintr-o localitate in alta trebuie sa respecte norme stricte, pentru a nu pune in pericol sanatatea oamenilor. Unii militeaza insa impotriva vanzarii puilor vii. "Noi nu am comercializat pui in viu si nici nu suntem de acord cu acest lucru. Orice transport al puilor vii este un pericol si nu numai pentru raspandirea gripei aviare, atata timp cat nu corespunde anumitor norme. In Occident nu se intampla acest lucru, deci, o data cu integrarea in UE, legislatia oricum nu va mai permite acest lucru", a declarat Claudiu Nicolita, directorul Felvio.