Majorarea taxelor vamale pentru importul de carne de pui fusese hotarata de catre Guvern in februarie 2006. Masura a fost determinata de doua probleme majore ale sectorului agricol, inregistrate la inceputul anului. Una dintre acestea a fost reducerea consumului de carne din cauza aparitiei si extinderii gripei aviare in Romania. A doua problema a fost cresterea importurilor de carne de pasare, care ajunsesera sa reprezinte 1/3 din consumul intern. Exceptie de la majorarea taxelor vamale au facut importurile din Uniunea Europeana. Comisia Europeana a fost de acord cu majorarea taxelor, cu conditia ca taxele vamale pentru importurile din spatiul european sa se mentina la nivelul de 45%.
Problema principala a producatorilor romani de carne de pui este nu neaparat scaderea taxelor de import, ci faptul ca importatorii fac concurenta neloiala produselor romanesti. "Pulpele si partile de pui care vin preponderent din SUA si Brazilia, nu respecta normele de crestere care ne sunt impuse noua si care sunt aplicate pe tot teritoriul UE", ne-a declarat Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International Bacau. Potrivit lui Antochi, puii brazilieni si americani sunt crescuti si hraniti cu fainuri de origine animala, furjele sunt din plante modificate genetic si sunt utilizate antibiotice, toate acestea fiind interzise de normele europene, pe care si Romania le-a implementat.
"Noi suntem controlati riguros daca respectam aceste norme europene de crestere a puilor, in timp ce puii din import sunt vanduti pe piata romaneasca fara sa respecte nici una din aceste reglementari", a aratat Antochi. El a mai adaugat ca scaderea taxelor vamale de import va inrautati si mai mult situatia producatorilor autohtoni. "Nu inteleg cum puii din SUA si Brazilia sunt vanduti pe piata romaneasca, iar pe piete mari ca cele din Frankfurt, Hamburg sau Paris nu gasesti picior de pui american", se intreaba Antochi, care crede ca doar integrarea din 2007 va conduce la disparitia acestor anomalii comerciale din acest domeniu.
Trebuie spus ca cele mai multe importuri inregistrate pe piata romaneasca provin din Statele Unite ale Americii si din Brazilia. Anual, Romania importa 160.000 de tone de carne de pasare, din care peste 134.000 de tone provin din SUA si Brazilia.

Pierderi cauzate de gripa aviara

Nu trebuie uitat nici faptul ca producatorii de carne de pasare au inregistrat, din octombrie anul trecut si pana in prezent, pierderi de 120 de milioane de euro.
Cele mai mari pierderi au fost provocate de cel de-al doilea val de gripa aviara, care a izbucnit in mai, mult mai mari decat cele din toamna anului trecut. Pe langa pierderile suferite prin reducerea consumului, societatile avicole trebuie acum sa cheltuie milioane de euro pe campaniile publicitare pentru a recastiga increderea consumatorilor. Guvernul a cheltuit pentru valul de gripa aviara din toamna trecuta 23 de milioane de euro.