Cotidianul german Handelsblatt scrie ca Romania ar dori o plata anticipata sau o crestere a fondurilor deja aprobate de Fondul Monetar International (FMI). Intr-o situatie similara se afla si Ucraina, Serbia, Belarus si Letonia.
Jurnalistii germani scriu ca cel putin 10 state est-europene discuta cu FMI despre contractarea urgenta de imprumuturi de miliarde de euro pentru sustinerea economiilor lor, grav afectate de criza. Handelsblatt arata ca majoritatea factorilor de decizie ai FMI sunt in favoarea acordarii imprumuturilor.
Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care aproximativ 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar international (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana (CE), 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).
Banii de la FMI vor fi folositi pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este destinat bancilor, pentru sustinerea creditarii.
FMI a acordat Ucrainei un imprumut de 16,5 miliarde dolari in noiembrie 2008, pentru lupta impotriva efectelor crizei, in timp ce Serbia imprumuta 2,9 miliarde euro, iar Belarus a primit 3,5 miliarde dolari.
Letonia, tara cu 2,3 milioane locuitori a fost grav afectata de criza si a obtinut, la sfarsitul lui 2008, un imprumut de 7,7 miliarde euro din partea FMI.
Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari.
Boc anunta ca Romania nu intentioneaza sa majoreze valoarea imprumutului extern
Referitor la acest subiect, Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca Executivul nu intentioneaza sa majoreze imprumutul extern al Romaniei, dar precizeaza ca incearca sa convinga institutiile implicate de necesitatea suplimentarii resurselor financiare pentru investitii.
"Pai daca n-am primit nicio transa, ce sa majoram? Urmeaza ca la sfarsitul lunii iulie sa primim prima transa de 1,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana. Guvernul nu primeste niciun ban de la FMI, banii de la FMI se duc la Banca Nationala. Deja o transa a plecat acolo. Haideti sa-i cheltuim intai pe cei pe care ii avem", a declarat primul ministru Emil Boc, intrebat daca Romania intentioneaza sa majoreze valoarea imprumutului de la FMI.
Premierul a mai adaugat insa ca Guvernul incearca sa convinga oficialitatile europene si transatlantice cu privire la necesitatea resurselor financiare suplimentare pentru investitii.
"Eu cred ca un deficit mai mare pentru investitii reprezinta o necesitate pentru Romania", a mai precizat Boc.