Piata bursiera romaneasca este din ce in ce mai influentata de factorii economici, financiari, administrativi si chiar politici. Astfel, decizia AVAS de a publica contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) a crescut cotatiile SIF-urilor la BVB cu procente cuprinse intre 2,7% si 3,9%.
In opinia brokerilor, in urma publicarii contractului de privatizare a BCR, probabil, investitorii au avut confirmarea ca nu exista clauze care sa defavorizeze cele cinci SIF, ca actionari minoritari. Ei sustin ca se asteapta o evolutie favorabila pentru SIF, in perioada urmatoare, in conditiile in care pretul este inca sub activul net al SIF, calculat tinand cont de pretul platit de Erste Bank pentru pachetul de 61,88% din capitalul BCR, de 3,75 miliarde de euro.
Potrivit unui oficial al unei firme de brokeraj, cotatiile SIF ar putea ajunge la nivelul de 3 lei pe actiune.
Contractul de privatizare a fost publicat miercuri seara de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, principalul actionar al BCR.
Conform contractului, Erste Bank s-a angajat sa listeze actiunile BCR la bursa in termen de trei ani de la privatizare. Incalcarea angajamentelor bancii austriece in ce priveste aceasta obligatie va repune automat in vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.
Clauza privind listarea a fost solicitata de cele cinci societati de investitii financiare (SIF) care detin cumulat aproximativ 30% din titlurile BCR. Cererea a avut in vedere o compensare in schimbul renuntarii la pragul de 75% pentru adoptarea deciziilor importante in AGA.
Ieri, in jurul pranzului, indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF, consemna un avans de 3,32%. Cel mai consistent avans a fost consemnat pentru SIF Oltenia, pretul urcand cu aproape 4%, la 2,91 lei pe actiune. SIF Banat-Crisana avea o crestere de 3,57%, apropiata de aprecierea titlurilor SIF Transilvania. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile SIF a fost de 24,46 de lei, acoperind circa 80% din lichiditatea totala a pietei. (Mugur Cosmin)