Federatia Nationala Mine-Energie reprezentantii Ministerului Economiei si ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale au semnat sambata la Ranca un protocol ce vizeaza principalele directii de actiune in domeniul politicilor energetice in Oltenia.


Sindicatele si patronatele din minerit si energie s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute la Ranca unde au semnat un protocol de colaborare in ceea ce priveste politicile pe termen scurt si mediu in sectoarele minier si energetic. Obiectivul intalnirii a fost stabilirea unei strategii unitare a mineritului si energiei pe baza de carbune in Bazinul Minier Oltenia. Simpozionul a fost organizat de Federatia Nationala Mine-Energie (FNME) condusa de Marin Condescu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Complexurile Energetice de la Rovinari Turceni si Craiova CET Govora RAAN Mehedinti si CNH Petrosani.
Ministerul Economiei a fost reprezentat de secretarul de stat Alexandru Patruti Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANMR) de presedintele Gelu Maracineanu fiind de asemenea prezenti la intalnire senatori si deputati din Gorj (Toni Grebla - PSD Ion Ruset - PD-L) Valcea si Mehedinti. Directorii unitatilor amintite au prezentat in prima parte a dezbaterilor situatia economica in care se gasesc unitatile pe care le conduc si au solicitat sprijin guvernamental pentru depasirea crizei economice dar si imbunatatirea cadrului legislativ care reglementeaza activitatea in domeniile minier si energetic.

Probleme cu exproprierile

Una dintre problemele identificate este legata de proprietarii de terenuri agricole si silvice care nu au fost inca pusi in posesie de Comisiile locale de aplicare a legilor fondului funciar. De asemenea proprietarii terenurilor aflate in apropierea exploatarilor miniere au pretentii exagerate in ceea ce priveste sumele pe care le solicita pentru pamanturile ce trebuie expropriate. Anumiti oameni solicita chiar angajarea in minerit pe diferite posturi pentru a renunta la pamant in favoarea exploatarilor miniere. Alti detinatori de case doresc stramutarea unor imobile care nu se afla in perimetrele de exploatare. Sindicatele FNME au cerut reprezentantilor Ministerului Economiei si ai ANMR acordarea tuturor licentelor de exploatare pentru perimetrele solicitate. S-au mai luat in dezbatere problema dezechilibrului financiar existent intre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta Turnu Severin precum si lipsa fondurilor pentru a asigura lucrarile de mediu la unitatile din minerit si energie care in urmatorii ani risca sa se inchida pentru ca nu mai functioneaza in parametrii din Uniunea Europeana.

Protocol in sase puncte

La finalul discutiilor Federatia Nationala Mine-Energie directorii societatilor convocate precum si reprezentantii ANRM si ai Ministerului Economiei au semnat un protocol privind modul de rezolvare a problemelor dezbatute. Partile au convenit sa fie stabilita in mod cert cantitatea de lignit ce va fi exploatata pe toata perioada de valabilitate a strategiei energetice nationale. Potrivit Protocolului din 14 martie pana la sfarsitul acestei saptamani fiecare agent economic producator de energie electrica si termica din Oltenia va stabili necesarul minim de consum de lignit pentru perioada 2009-2011 ce va fi comunicat Ministerului Economiei. La randul sau ministerul condus de Adriean Videanu va sprijini realizarea si punerea in executie a contractelor comerciale incheiate intre SNLO si producatorii de energie electrica si termica din Oltenia.
La punctul 2 al Protocolului se mentioneaza faptul ca Ministerul Economiei si ANRM vor sprijini cu ajutorul unor comisii de lucru societatile energetice si miniere din Oltenia sa obtina extinderea perimetrelor actuale si concesionarea altora noi conform solicitarilor din 2007 si 2008.
Punctul 3 propune amendarea Legii minelor in ceea ce priveste valabilitatea licentelor de exploatare precum si declararea lucrarilor miniere de exploatare a zacamintelor de lignit - lucrari de interes national. Totodata alt obiectiv stabilit este modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 116 din 2006 privind protectia sociala acordata disponibilizatilor colectiv de la societatile statului in sensul prelungirii actului normativ pana pe 31.12.2012.
Punctele 4 si 5 din Protocolul de la Ranca se refera la reanalizarea de catre ministerele de resort a modului de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pentru sectorul energetic respectiv prezentarea in termen de zece zile de catre unitatile din minerit si energie a stadiului lucrarilor in domeniul respectarii legislatiei de mediu.
Ultimul punct asupra caruia au convenit partile se refera la rezolvarea blocajului financiar dintre SNLO si RAAN prin compensarea cu obligatiile catre bugetul de stat ale RAAN si SNLO. Protocolul a fost incheiat in noua exemplare cate unul pentru fiecare parte prezenta la discutii acesta fiind semnat de toti participantii.