In Piata Victoriei din Bucuresti, capitala Romaniei, 50.000 de oameni s-au strans miercuri 19 mai 2010, nemultumiti de masurile de austeritate dictate de presedintele Basescu si de Guvern, iar liderii sindicalistilor ameninta ca pe 31 mai 2010 vor intra in greva general si se vor aduna din nou in Piata Victoriei pe care nu o vor mai parasi daca guvernantii nu inteleg semnalul dat de ei miercuri si nu-si dau demisia.
"Nu vom mai pleca pana nu pleaca ei din aceasta cladire (sediul Guvernului - n.r.)", a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu
Hossu spune ca incercarea guvernantilor de a anula solidaritatea intre oameni nu a avut succes, astfel ca in Piata, miercuri, s-au adunat peste 50.000 de oameni si nu doar sindicalisti, ci si oameni simpli care au blocat strazi pentru ca nu mai au loc in Piata Victoriei.
"Le reamintim azi guvernantilor ca atunci cand cetatenii mor de foame sunt indreptatiti sa-si manance conducatorii, daca nu sunt in stare sa conduca, sa plece. Jos Guvernul!", a spus Hossu
Liderul Cartel Alfa i-a reamintit presedintelui Traian Basescu ca, daca nu exista un sacrificiu care sa inceapa de la guvernanti, de la patroni, atunci presedintele trebuie sa demita acest Guvern si sa aduca altul in loc care sa faca treaba in folosul cetatenilor.
Dumitru Costin, presedintele BNS, a facut apel la toti cei prezenti in piata sa voteze greva generala pentru a sanctiona "aceasta putere nesimtita".
Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a spus ca, prin numarul de oameni adunati miercuri in Piata Victoriei, ii dezamageste pe cei care estimau cateva sute, dand astfel cel mai important test de castigare a miscarii sindicale si de solidaritate.
Marius Petcu a rupt in fata oamenilor o copie a scrisorii de intentie catre FMI cu masurile de austeritate, dar si ordonanta de urgenta pe care a pregatit-o Guvernul cu privire la aceste masuri.
"Luati act azi ca refuzam categoric scrisoarea de intentie si ordonanta de urgenta nerusinata pe care le supun avizului dumneavoastra. Va rog sa le priviti si sa va stergeti cu ele la fund", a spus Petcu.
Presedintele CSDR, Iacob Baciu, a cerut miercuri guvernantilor sa raspunda pentru imprumuturile facute si a intrebat unde sunt banii din privatizari, banii din intreaga industrie.
La randul sau, presedintele confederatiei Meridian, Ion Popescu, le-a strigat guvernantilor "Rusine" pentru ca a adus in strada atatea zeci de mii de oameni.
"Cerem Guvernului dreptul la viata, dreptul la munca, la un invatamant competitiv si la sanatate", a zis Ion Popescu.
Presedintele executiv al Federatiei din Invatamant "Spiru Haret", Marius Nistor, a sustinut in fata manifestantilor adunati in Piata Victoriei, ca daca sindicalistii se opresc aici, nu se rezolva nimic, propunand intrarea in grva generala din 31 mai.
"Noi am aratat ca cetatenii s-au trezit. Oare s-au trezit cei din Palatul Victoria? Treziti-va, dragi conducatori. A trecut vremea alegerilor prezidentiale", a spus Marius Nistor.
Acesta i-a intrebat pe protestatari in ce tara traim, raspunzand retoric: "Intr-o tara in care conducatorii isi concediaza parintii, isi omoara copiii si pensionarii".
"Daca ne oprim aici, nu facem nimic, greva generala din 31 mai", a spus Nistor, citat de Mediafax.
"Udrea, cu poseta ta, traieste toata institutia mea", Basescu Boc si Guvernul fantoma, ne-au taiat tot", "Ne-am saturat sa ne caram singuri crucea", sunt cateva dintre pancartele care au umplut Piata Victoriei, inca din primele ore ale diminetii. Functionari publici, politisti, medici, mineri, profesori, ceferisti si pensionari militeaza pentru drepturile lor si pentru un trai decent. In viziunea lor tara este condusa de Pinocchio, iar primul ministru este un "pinguin", care sporeste masacrul social. Nici ministrul educatiei nu e uitat, el este numit "Shogunul" care vrea sa omoare invatamantul.
Functionari publici, politisti, medici, mineri, profesori, ceferisti si pensionari au militat in Piata Victoriei pentru drepturile lor si pentru un trai decent.
Si dupa ora inceprii oficiale a mitingului oamnii au continuat sa soseasca la locul protestului. Initial, manifestantii si-au facut intrarea in Piata Victoriei prin Soseaua Kiseleff, in timp ce, pe scena " un maestru de ceremonii" facea apelul. Protestatarii au fost impartiti in trei categorii :BNS, Cartel Alfa si Meridian. A venit pana si o fanfara sa cante sub fereastra Guvernului.
Au cazut victime ale protestelor 30 de persoane, carora li s-a facut rau la manifestatie. Dintre acestea 7 au fost transportate la spital.