Capital.ro publica articolul intitulat "Evaziunea este protejata politic si acoperita de Fisc", pe care il puteti citi in continuare.
'Actiunile contra evaziunii fiscale, estimata la 10 miliarde euro, echivalentul imprumutului pe care Romania il va lua in 2010, sunt anemice din cauza intereselor politice si a complicitatii Fiscului.
Masurile de austeritate anuntate de Guvern au adus in discutie, in contrapondere, ineficienta statului in combaterea evaziunii fiscale, ineficienta pe care rapoartele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) o si dovedesc.
Produsele petroliere, tigarile, alcoolul, cu alte cuvinte toate produsele accizate, agricultura, jocurile de noroc sunt domenii in care evaziunea este infloritoare.
Intr-un raport recent al Consiliului Concurentei, se arata ca jumatate din productia si comertul cu cereale, evaluata de patronate la 11 miliard de euro, se face la negru.
De asemenea, circa 40% din piata produselor din carne, care se ridica la circa 4 miliarde de euro, eludeaza plata taxelor.
Peste o treime din piata de tigari provine din contrabanda, iar producatorii aproximeaza evaziunea din acest domeniu la peste 1 miliard de euro. Timp in care autoritatile vamale, care au rolul principal in controlul produselor accizate, raporteaza amenzi si confiscari de numai cateva sute de milioane de lei intr-un an.
Estimarile patronatelor, dar si ale Comisiei de prognoza converg catre o suma de 10 miliarde de euro pe care statul ar putea sa o incaseze in plus daca ar fi eradicata evaziunea. Numai ca acest fenomen este implicit oricarui sistem din toate tarile lumii. Insa actiunile de combatere ar putea injumatati pe termen mediu fenomenul evaziunii.
Interesele politice si complicitatea lucratorilor Fiscului au dus la un control slab al evaziunii, fapt recunoscut si de presedintele Basescu, si de ministrul Vladescu, care a declarat ca in urmatoarea jumatate de an va avea rezultate in lupta cu evaziunea. Pe de alta parte, inspectorii fiscali se plang de ingerintele politice, protectia acordata unor firme si directionarea controalelor de la "centru".

Vladescu vs evaziune

"In cazul in care nu exista rezultate, cred ca ar trebui sa plec eu, pentru ca am spus ce se intampla. Nu e un pariu, este o necesitate pentru Romania, si este o obligatie pentru Ministerul Finantelor si pentru ministrul finantelor sa-si asume aceasta lupta cu evaziunea fiscala in toate domeniile", a spus Vladescu, care a recunoscut ca evaziunea nu ar fi posibila fara protectia angajatilor vamilor si ai Fiscului.
In scrisoarea de intentie catre FMI, Guvernul se angajeaza ca va lua o serie de masuri impotriva evaziunii.
"Fenomenul evaziunii fiscale este in general puternic corelat cu o fiscalitate ridicata, precum si cu o lipsa a urmaririi adecvate", considera Andra Casu, manager Ernst&Young.

Evaziunea si politicienii portocalii

Chiar presedintele Basescu a acuzat protejarea retelelor de evaziune de catre Ministerul Finantelor si cel al Internelor. La randul sau, Sebastian Vladescu, ministrul finantelor , a recunoscut: "Autoritatile nu-si fac datoria. Trebuie sa inceteze convenientele care exista intre autoritati si cei care fac evaziune fiscala ... cei din sistemul de aplicare a legilor sa nu mai fie partasi la acest fenomen."
Produsele cu cel mai mare risc de frauda sunt tigarile si alcoolul, este de parere Sorin Istrate, managing partner Contexpert, care considera in schimb ca nivelul taxarii din Romania nu este totusi chiar atat de mare incat sa justifice amploarea evaziunii.
"Lipsa unor rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei in toata perioada ulterioara revolutiei a facut ca perceptia riscurilor la care se expun cei care fac evaziune sa fie inexistenta si sa nu uitam ca persoane cunoscute pentru evaziune si-au gasit locul sau chiar au condus importante organizatii politice", spune Sorin Istrate. Din aceasta cauza, arata acesta, "lupta impotriva evaziunii va fi intotdeauna foarte dificila, confundandu-se adesea cu lupta politica".

Masuri necuantificate contra evaziunii

Masurile pe care le-a propus Vladescu in scrisoarea catre FMI nu au insa si o cuantificare. Sunt enuntate modificari legislative si administrative, dar fara estimarea impactului acestora asupra bugetului pe termen scurt sau mediu.
- Intocmirea unui registru de evidenta al celor care fac operatiuni intracomunitare;
- Stabilirea de garantii colaterale pentru achizitiile intracomunitare de produse cu risc mare de frauda;
- Revizuirea legislatiei de autorizare a antrepozitelor fiscale
- Revizuirea legislatiei privind transferul de parti sociale, actiuni si a celei referitoare la raspunderea administratorilor, actionarilor si tertilor;
- Amendarea cadrului legislativ referitor la comertul duty free;
- Modificarea legislatiei referitoare la casele de marcat electronice si la jocurile de noroc.