Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din tara pot depune de ieri, 6 februarie a.c., proiecte in baza carora sa obtina finantare pentru infiintarea de centre pentru copiii strazii si pentru formarea de personal specializat, prin proiectul "Initiativa Copiii Strazii". Astfel, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a anuntat ieri ca Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) pot cere finantare in cadrul proiectului care vizeaza prevenirea si reducerea cauzelor care genereaza aparitia fenomenului "copiii strazii" din Romania si a efectelor acestuia.

Proiectul, finantat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si Guvernul Romaniei are un buget estimat de 4,782 milioane euro, fara taxe, din care 3,300 milioane reprezinta finantare a BDCE, restul fiind contributie din partea romana. Acesta presupune crearea a 20 de adaposturi de zi si de noapte si centre de primire in regim de urgenta cu o capacitate totala de 300 locuri. Constructiile trebuie sa se incadreze in categoria centrelor "deschise", sistem prin care se urmareste eliminarea constrangerii copiilor de a sta acolo, facilitarea relatiei de incredere cu personalul centrelor si inlaturarea sentimentului de stigmatizare pe care copiii il reclama in momentul in care sunt luati din strada. De asemenea, "Initiativa Copiii Strazii" isi mai propune si formarea a 150 de profesionisti in serviciile sociale nou create, proces care va fi realizat in trei sesiuni de pregatire despre metode si tehnici de interventie pentru depasirea dependentei de drog, elaborarea de programe si strategii comunitare de prevenire a consumului de droguri, precum si metode specifice pentru furnizarea de servicii de asistenta pentru copiii strazii. Proiectul "Initiativa Copiii Strazii" a demarat in luna septembrie a anului trecut si va fi finalizat in septembrie 2010, iar subproiectele in urma carora directiile de specialitate pot obtine finantare se vor derula pe o perioada de pana la 15 luni, data limita fiind 31 mai 2010.

Tratative cu primarii din judet

Potrivit sefului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, Petre Dinica, in municipiul Constanta exista deja un astfel de centru si ca se desfasoara tratative cu edilii marilor orase din judet pentru a infiinta centre pentru copiii strazii in zonele in care acest fenomen este prezent. Beneficiarii proiectului sunt copiii care locuiesc in strada, separati de familiile lor pentru perioade lungi, copiii care locuiesc cu familiile lor, dar care merg sau sunt dusi zilnic pe strada pentru a cersi, spala parbrize sau alte activitati similare, dar si copiii care locuiesc pe strada impreuna cu familiile.