Inspectoratul Judetean pentru Protectia Consumatorilor a organizat, ieri, la Colegiul Economic "Partenie Cosma" o intalnire cu elevii, in cadrul careia le-a prezentat "Manualul consumatorului", "Ghidul cumparatorului istet" si alte brosuri de informare pentru micii consumatori. De asemenea, IJPC Bihor a tinut sa sarbatoreasca, impreuna cu elevii de la "Partenie Cosma", cei 15 ani de la infiintarea institutiei.
Cristiana Bigan, sefa Inspectoratului Bihor al ANPC, ne-a declarat ca a ales Colegiul Economic din Oradea intrucat institutia de invatamant este mai aproape de inima sa. "Am ales cu inima, pentru ca elevii de aici ne-au fost aproape intotdeauna, alaturi de dascalii lor. I-am anuntat azi ca ANPC a lansat (ieri - n.n.) "Programul ANPC Junior", un program care aduce in atentia celor mici legislatia in domeniul micilor consumatori. ANPC va organiza saptamanal concursuri cu premii, pentru a le testa cunostintele si vigilenta. Ma bucur ca la acest colegiu elevii au deschidere pentru domeniul produselor de consum", a precizat sefa IJPC Bihor.
Fiind la ceas aniversar, inspectorii bihoreni si-au adus aminte de inceputurile institutiei lor, infiintata in 1992. Din colectivul de atunci, au mai ramas doi inspectori, respectiv Valeriu Cojocaru si Teodor Borha, restul sunt veniti de curand. "IJPC este urmasul Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calitatii Produselor, supus direct fostului Consiliu de Ministri, mai precis lui Ion Dinca, supranumit Ion Teleaga. Inainte de 1989, aveam un regim militarizat, orice produs alimentar sau nealimentar care iesea din Romania trebuia sa fie avizat de noi. La orice inspectie, te asteptai ca, daca lucrurile nu mergeau bine, sa fii legat si sa nu te mai intorci acasa. Atunci legea era lege, iar produsele erau super-verificate. Imi aduc aminte ca eu raspundeam de zona Marghita si am pus avizul favorabil pe anumite masini-unelte care erau colorate in rosu, alb si verde, adica o parte a utilajelor erau vopsite in verde pentru a nu rugini, o parte erau rosii, iar capacele erau albe. Utilajele trebuiau sa ajunga in Ungaria. Imediat ne-am trezit cu Securitatea pe cap si cu control de la centru. Dupa ce au vazut ca nu exista premeditare, ne-au lasat in pace, dar am tremurat cu totii. Asa erau lucrurile atunci", si-a amintit inspectorul Valeriu Cojocaru.