Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va infiinta in marile centre comerciale birouri unde consumatorii pot depune reclamatii. De comun acord cu reprezentantii unor supermarketuri si hipermarketuri care activeaza in tara si in judetul Bihor, ANPC va infiinta in incinta acestora cate un birou de informare, care va prelua sesizarile consumatorilor. Astfel, se vor putea rezolva mai rapid eventualele nemultumiri ale clientilor legate de diverse produse.
Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC Bihor, ne-a comunicat ca, in plus, daca spatiile vor fi prevazute cu statii de amplificare si se vor face anunturi, din 30 in 30 de minute despre modalitatea de a depune sesizarile, atat in interiorul centrului comercial, cat si prin intermediul Call Center de la ANPC, telefon 0 800 080 999. ANPC vrea sa deschida astfel de birouri pentru depunerea reclamatiilor, datorita reclamatiilor numeroase inregistrate in ultima perioada, in urmatoarele supermarketuri si hipermarketuri: SC La Fourmi SA, SC Hipermarket Auchan SRL, SC Kaufland Romania SCS, SC Billa Romania SRL, SC Real SRL, SC Angst Ro SA si SC Metro Cash&Carry Romania SRL.
Pe langa neregulile gasite de inspectorii OJPC Bihor in marile supermarketuri si hipermarketuri in Bihor, dar mai ales in Oradea, au fost depistate probleme si la comercializarea aurului si la importul materialelor pretioase. Aceste probleme vizeaza acordarea garantiei in contracte, unde au fost gasite o serie de incalcari ale legislatiei in vigoare. Potrivit legii, orice material pretios gasit la comercializare va purta marca de titlu care trebuie sa mentioneze numarul de carate (18, 20, 24 etc.), va avea marca ANPC si garantia proprie. "In Bihor exista circa 40 de agenti economici autorizati cu marca proprie, dar unii dintre acestia nu vor sa stanteze marcarea in mod vizibil. Din aceasta cauza au fost oprite de la comercializare 2,6 kg de aur. Alta neregula vizeaza necompletarea de catre comercianti a registrului special de evidenta, in care trebuie trecut fiecare produs si fiecare vanzare. Daca agentii economici bihoreni au inteles cat de cat care sunt cerintele legislatiei, pe piata au patruns si agenti economici din alte judete care nu respecta legea. Acestia trebuie sa stie ca fiecare obiect trebuie inregistrat pentru identificare. Amenzile aplicate
s-au ridicat la 34.000 de lei si au fost confiscate produse in greutate de 123 g in valoare de 5.823 de lei, produse care au fost depuse la Trezoreria bihoreana", a precizate sefa OJPC.
Au reinceput controalele in discoteci, baruri si restaurante
Inspectorii OJPC au reinceput controalele la baruri, restaurante, bodegi etc., pentru a verifica existenta spatiilor delimitate pentru nefumatori. Controlul are loc in baza Legii 349 privind combaterea efectelor consumului de produse din tutun. Potrivit HG 837/1999, toate unitatile (discoteci, restaurante, baruri, café-baruri, carciumi, bodegi, cluburi de noapte sau de zi, tot ceea ce nu tine de activitatea de turism) sunt obligate sa aiba delimitate astfel de spatii si sa se inregistreze potrivit specificului lor. "Din 1999 acest act normativ nu este bagat in seama de comercianti. Daca nu se autodefinesc, potrivit legii, va trebui sa luam masuri de sanctionare, impreuna cu Primaria si DSP. Amenzile pe care le-am aplicat pana acum in acest domeniu s-au ridicat la 9,6 miliarde de lei vechi", a specificat Cristiana Bigan".