*Agentiile imobiliare contesta cerintele ANPC
Chiar daca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sustine ca la elaborarea OUG privind activitatile imobiliare si protectia consumatorilor de servicii imobiliare au fost consultati si reprezentantii celor doua mari asociatii profesionale, Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) si Uniunea Nationala Imobiliara (UNIM) s-au aratat nemultumiti de actul normativ.
Asociatiile cred ca le trebuie o lege care sa reglementeze activitatea de pe piata imobiliara si sa standardizeze serviciile oferite de agentii, dar nu sunt de acord cu ceea ce pregateste Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Una dintre propunerile ANPC, contestata de agentiile imobiliare, o reprezinta obligarea in formarea profesionala si certificare a agentilor imobiliari. Potrivit proiectului, agentul imobiliar trebuie sa fie absolvent al unui curs de calificare pentru aceasta profesie, organizat de unitatile autorizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse. Totodata, agentul poate reprezenta agentia imobiliara in toate activitatile, dar responsabilitatea semnarii contractelor cu clientii ar trebui sa revina doar agentilor imobiliari cu studii postuniversitare, organizate in conditiile legii. O alta reglementare avuta in vedere de ANPC si contestata vizeaza modul in care se contabilizeaza si se restituie avansul la tranzactiile imobiliare. ANPC sustine ca proiectul de ordonanta de urgenta reglementeaza raporturile juridice si financiare dintre operatorii economici si consumatori, asigurandu-se accesul neingradit la produse si servicii, informarea corecta si completa, dar si apararea drepturilor si intereselor legitime ale consumatorilor.
Actul normativ stabileste competente profesionale minime pentru participantii din piata imobiliara, in scopul cresterii calitatii serviciilor si a eliminarii amatorismului. Documentul, aflat in dezbatere publica pe site-ul ANPC, prevede, printre altele, o serie de reglementari cu privire la relatiile dintre clienti si agentii imobiliari, competentele profesionale ale agentului, solutionarea reclamatiilor, codul etic sau sanctiuni.