Frontul comun facut de reprezentantii celor patru sindicate in lupta cu conducerea Combinatului pentru cresterea salariilor siderurgistilor este pe cale de a se destrama.

In cadrul sedintei de negociere desfasurate marti dupa-amiaza, liderii FSS Metarom Galati, UTSL si Forum au solicitat o majorare in suma fixa de 150 de lei, de care sa beneficieze fiecare dintre siderurgistii incadrati in baza grilelor de salarizare, in timp ce sindicalistii de la Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS) nu au fost de acord cu aceasta propunere, solicitand cresterea cu 25% a fondului de salarii si acordarea unei majorari fixe de 275 de lei tuturor salariatilor. Cele doua propuneri ale sindicalistilor nu au fost acceptate de catre reprezentantii administratiei, care a propus o crestere de 9,5% a salariului de baza, majorarea minima fiind de 70 de lei.

Faptul ca cele patru sindicate nu au mai avut o doleanta comuna privitoare la majorarea salariilor a starnit nemultumirea liderului SSS, Gheorghe Tiber, care afirma ca nu mai exista unitate sindicala deoarece cele trei sindicate nu au dorit sa aiba aceeasi solicitare ca cea a sindicatului sau. "Cele trei sindicate au solicitat marti o majorare salariala medie de 13%, scazand de la 25% si nu au dorit sa aiba aceeasi solicitare cu noi. Recunosc inca o data, cu durere, esecul sindicatului Solidaritatea de a uni toate sindicatele la negocieri intr-o lupta comuna pentru interesele salariatilor. Am fost foarte aproape, dar nu am reusit pentru ca administratia si-a continuat politica de destramare a unitatii sindicale si si-a pus in practica strategia, cu ajutorul celorlalte sindicate. Solidaritatea nu va renunta la solicitarea de majorare a tuturor salariilor cu 275 de lei si va respecta mandatul pe care ni l-au dat membrii nostri de sindicat. Daca pana la 22 februarie nu vom ajunge la un acord cu administratia, luni vom declansa conflictul de interese. De asemenea, ne vom consulta membrii de sindicat pentru a afla ce trebuie sa facem mai departe, adica daca vom accepta oferta conducerii sau vom declansa conflictul de interese. Solidaritatea ramane si de aceasta data singura impotriva patronatului si a celorlalte sindicate, dar sper ca celelate sindicate vor face din nou front comun cu noi", a declarat Gheorghe Tiber .

Majorare salariala fixa de 150 de lei

Aceasta este solicitarea comuna a FSS Metarom Galati, UTSL si Forum, ne-a declarat liderul sindicatului "Siderurgistul", Ionica Pricopi. "Noi am solicitat o majorare fixa de 150 de lei, care sa se aplice la fiecare salariu din grila de salarizare, respectiv de la grila 1 pana la grila 27. Majorarea medie salariala rezultata nu este 13%, ci in jur de 18%. De exemplu, salariul mediu brut in Combinat este cel al categoriei 5, respectiv de 854 de lei, iar o crestere cu 150 de lei inseamna un procent de aproape 18%. La un salariu de categoria 1 cresterea ar fi in jur de 20%. Daca faceam jocul administratiei, solicitarea noastra era aprobata. Noi nu vom accepta o majorare mai mica de 150 de lei. Daca patronatul va veni azi (n.r. - ieri) cu o alta oferta mai mica decat cea pe care o solicitam noi, nu o vom accepta decat dupa ce ne vom consulta membrii de sindicat, iar, daca pana vineri nu vom ajunge la un acord, vom declansa conflictul de interese. Nu putem accepta o crestere salariala mai mica decat cea de anul trecut, care a fost de 12%", ne-a declarat Ionica Pricopi.

Presedintele FSS Metarom Galati, Ghiocel Constantinescu, sustine ca toate criticile aduse de liderul SSS sunt neintemeiate si ca majorarea fixa solicitata de cele trei sindicate inseamna o crestere salariala medie de 18%. "Noi ne-am propus sa obtinem o majorare salariala de doua cifre. Nu facem niciun joc al administratiei. Cei de la Solidaritatea au scazut si ei cererea de la 150 de euro la 130 de euro si acum la 275 de lei, ceea ce inseamna o scadere de aproape jumatate. Dar noi nu ii acuzam ca fac jocul cuiva si asa este normal in orice negociere. Daca nu vom ajunge la un acord cu administratia, vom face ce spune legea", a declarat Ghiocel Constantinescu.

In cadrul sedintei de negociere de ieri, administratia si-a mentinut oferta facuta cu o zi inainte, iar sindicalistii si-au mentinut doleantele.