Proiectul de lege privind Codul Silvic trebuie modificat din cauza ca afecteaza dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere, sunt de parere proprietarii si administratorii de paduri private.
„Proiectul actual este un esec si pericliteaza dreptul de proprietate asupra padurilor“, a declarat ieri presedintele Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR), Bogdan Ioan Tudor.
Printre prevederile proiectului, aflat in dezbatere publica, cu care proprietarii de paduri nu sunt de acord, se numara amenajarea fostelor unitati existente inainte de 1991, care administrau mari suprafete silvice. De asemenea, atat administratorii de paduri, cat si proprietarii au precizat ca proiectul nu include informatii referitoare la fondul de conservare si functiile de protectie a padurilor.
De altfel, acestia sustin ca au formulat mai multe modificari la proiectul de lege, de care insa Ministerul Agriculturii nu a tinut cont.
Circa doua milioane de hectare de padure se afla in proprietate privata, alte doua milioane de hectare urmand sa fie retrocedate. Fondul forestier al Romaniei se ridica la circa 6,3 milioane de hectare. (S.M.)