Inceputul lunii octombrie marcheaza data de la care toti proprietarii de motoscutere va trebui sa incheie asigurari de raspundere civila auto, indiferent de tipul de motoscuter pe care il detin. Decizia este salutata atat de politisti, cat si de inspectorii RAR deoarece numarul accidentelor in care au fost implicate motoscuterele este in crestere. Numai in judetul nostru, in luna iulie, peste 600 de detinatori de motoscutere au fost sanctionati.

De la 1 octombrie toti proprietarii de motoscutere vor fi obligati sa incheie asigurari de raspundere civila auto (RCA), indiferent de categoria din care face parte mijlocul de transport pe care il detin. Masura a fost luata de Comisia de Supraveghere in Asigurari ca urmare a numarului mare de accidente in care au fost implicate scuterele.

Politistii de la Rutiera au sesizat in numeroase randuri forurile superioare in ceea ce priveste necesitatea inaspririi legislatiei ce-i priveste pe utilizatorii de motoscutere, inclusiv pe cei care folosesc astfel de vehicule de capacitate cilindrica mica, pentru care nu au macar nevoie de permis pentru a le conduce.

Au fost constatate numeroase accidente de circulatie, nu neaparat cu victime, cat mai ales cu daune materiale, accidente provocate de neindemanarea detinatorilor de motoscutere. In cazul in care in urma unui astfel de accident se constata ca vina este a detinatorului de motoscuter, proprietarul autoturismului avariat nu avea cum sa-si recupereze paguba.

Chiar si cei care detin permis pentru motoscuterele de capacitate cilindrica mare sunt implicati in accidente. In judetul Galati, luna trecuta, politistii de la Rutiera au dat 601 puncte de penalizare, dar si amenzi detinatorilor de motoscutere implicati in accidente usoare sau tamponari.

Purtatorul de cuvint al Serviciului Judetean al Politiei Rutiere, scms. Viorel Cojocaru, a precizat ca aceasta prevedere, care-i obliga sa incheie asigurare de raspundere auto si pe proprietarii de motoscutere, era asteptata de oamenii legii in speranta reducerii numarului de accidente rutiere in care sunt implicati acestia.

Directorul Registrului Auto Roman (RAR), filiala Galati, Dan Draghia, ne-a declarat ca nu stie sa fi intrat deocamdata in vigoare o asemenea reglementare, dar ca ar fi necesara: "Noi le eliberam doar carti de identitate, insa stiu ca aceste motoscutere trebuie sa incheie RCA daca au capacitatea cilindrica peste 50 cmc. In orice caz, o asemenea idee ar fi buna pentru ca cei care conduc motoscutere sunt implicati in tot soiul de accidente".

Cei care, dupa 1 octombrie, vor alege sa nu incheie asigurari de raspundere civila auto pentru motoscuterele pe care le detin vor fi pasibili de amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.