Apropiata aderare si perspectiva unei potentiale cresteri a valorii imobilelor ii determina pe craioveni sa retraga locuintele de la vanzare. Specialistii sustin insa ca pe termen lung e posibil ca preturile sa scada.
Piata imobiliara, ca orice alt domeniu de activitate, reactioneaza la zvonurile mult asteptatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana. Potrivit specialistilor imobiliari, inca de luna trecuta, cererea era mult mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005. "Anul trecut, in aceasta perioada cererea nu era asa de mare. Probabil ca multi cumpara tocmai in ideea ca dupa aderare vor creste preturile la imobile", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic. De fapt, potrivit analistilor imobiliari din Craiova, in anii precedenti, balanta cerere-oferta era diferita. In timp ce oferta era mult mai generoasa, cererea era destul de slaba.
"95% dintre clienti s-au retras de la vanzare"
Cu o saptamana inainte de anul aderarii, multi dintre craiovenii care aveau imobile la vanzare le-au retras. "In perspectiva aderarii Romaniei la UE, 95% dintre clienti s-au retras de la vanzare, indiferent de imobilul pe care-l comercializau - fie ca era vorba de un teren, o casa sau un apartament", a declarat unul dintre agentii imobiliari ai agentiei Colosseum. Potrivit acestuia, motivatia principala a craiovenilor este reprezentata de o potentiala crestere a preturilor. "Craiovenii spera ca vor fi preturi mai mari dupa integrare. Totusi, nu cred ca vom avea parte de o explozie de preturi - va fi probabil o crestere de aproximativ 10%", a adaugat agentul imobiliar al agentiei Colosseum. Afirmatia este sustinuta si de alti experti din piata. "Parerea mea e ca preturile vor mai creste insa nu cu mult - maximum 10%", a declarat Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare.
"Nu este de asteptat ca preturile sa creasca semnificativ"
Potrivit specialistilor din Craiova, deopotriva bancari si imobiliari, o usoara crestere ar putea fi influentata si de aprobarea proiectului de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, potrivit caruia BNR nu mai obliga bancile comerciale sa solicite avans in cazul contractarii unui credit pentru investitii imobiliare.
Potrivit site-ului www.bloombiz.ro, imediat dupa aderare, piata imobiliara va fi insa stabila, iar pe termen lung preturile vor scadea. "In urmatorul an, aderarea nu va avea mare influenta asupra pietei imobiliare. Deja de la intrarea in structurile NATO piata imobiliara a cunoscut o dezvoltare din ce in ce mai puternica. Din aceasta cauza, nu este de asteptat ca preturile, deja mari pentru terenuri sau pentru locuinte, sa creasca din nou semnificativ", a declarat Edmond Bogdan Desliu, director de tara al Premiumred Romania, divizia pentru investitii imobiliare a Volksbank. Potrivit site-ului bloombiz, acesta este insa de parere ca exista premisele unei scaderi imediate a preturilor daca speculantii care detin terenuri cumparate vor vinde masiv, de teama unei eventuale scaderi a preturilor, in vederea unei marcari rapide a profitului.
In tarile vecine, aderarea a scazut preturile cu peste 10%
Faptul ca pretul imobilelor va mai scadea dupa aderare a fost sustinut si de analistii imobiliari din Craiova, inca din prima parte a acestui an. "E o iluzie ca preturile vor creste o data cu aderarea la UE. Preturile la apartamentele din cartierele marginase vor scadea. Mai competitive vor fi probabil preturile apartamentelor din zonele centrale", declara in luna martie Niculina Otovescu, directorul agentiei imobiliare Bela. Potrivit acesteia, una din motivatiile pentru scaderea preturilor este aceea ca europenii nu sunt tentati nici pe departe de apartamentele gen "cutii de chibrituri", ci de locuinte cat mai spatioase.
In plus, cu o scadere a costurilor imobilelor s-au confruntat si tarile vecine (Ungaria, Polonia si Cehia), unde, dupa intrarea in UE, preturile au scazut in medie cu peste 10%. Un rol important in scaderea preturilor il va avea, potrivit specialistilor, si cresterea numarului de locuinte noi din oras. "Daca va creste numarul de locuinte, preturile vor mai scadea", a spus Teodor Popescu. In ceea ce priveste apartamentele vechi, preturile acestora s-ar putea sa scada oricum.