Proiectul minier de la Rosia Montana, coordonat de compania Rosia Montana Gold Corporation, va ramane blocat pana in 2009, intrucat autoritatile romane nu isi vor asuma luarea unei decizii in acest an, considera presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu, fara sa explice motivele.
Procesul de autorizare pentru Rosia Montana a fost oprit pe termen nelimitat de catre Ministerul Mediului, pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor este, din punct de vedere legal, suspendat. Potrivit lui Gabudeanu, chiar daca proiectul va primi aviz favorabil, investitia nu va putea fi initiata decat dupa ce licenta va fi reactualizata, ceea ce inseamna o perioada de pana la sase luni. "Daca proiectul va fi aprobat, investitorul trebuie sa prezinte ANRM noi documente referitoare la cantitati, termene, studiu de fezabilitate reactualizat. Avand in vedere ca trebuie analizate mii de documente, cred ca va dura cel putin cinci-sase luni sa putem acorda noua licenta", a explicat seful ANRM. Aceeasi opinie a fost impartasita si de reprezentantii companiei, care au anuntat, in noiembrie 2007, ca daca procesul de autorizare a proiectului Rosia Montana va fi reluat, va mai dura sase luni pentru a completa procesul si apoi inca doi ani pentru construirea minei.
Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana, sustinand ca ar putea extrage cateva mii de tone de aur si argint prin procedeul de cianurare. Compania romano-canadiana intentioneaza sa deruleze o investitie de aproape un miliard de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Intentia investitorului a atras protestele organizatiilor ecologiste si ale Academiei Romane, dar si ale autoritatilor ungare.