Procedurile de atribuire a contractelor pentru proiectul privind imbunatatirea infrastructurii de legatura Rast-Lom au fost demarate de autoritatile de la Bruxelles. Cu toate ca din cauza situatiei create in urma revarsarii Dunarii din luna aprilie proiectul in valoare totala de patru milioane de euro a fost pe punctul de fi anulat, reprezentantii Comisiei Europene au decis continuarea proiectului.
Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ca din cauza apelor care au inundat localitatea Rast, autoritatile judetene au cerut suplimentarea sumelor puse in joc pentru o modificare a proiectului initial. "Am solicitat in plus bani pentru ca practic acum Dunarea e despartita de Rast si pe aproximativ un kilometru apa inca exista. Solutiile pentru aceasta zona ar fi fie folosirea pompelor pentru a trage apa, fie construirea unui dig peste care sa se poata trece", a precizat Prioteasa. Conform presedintelui CJ Dolj, in cadrul licitatiei internationale organizate de autoritatile de la Bruxelles pentru atribuirea lucrarilor au participat doua firme portugheze si o societate romaneasca, aflate in prezent in stadiul de evaluare a ofertelor. "Evaluarea celor doua firme portugheze si a celei romanesti se face de catre Comisia Europeana, Ministerul Integrarii Europene si un reprezentant al consiliului judetean. Cu toate ca noi am solicitat suplimentarea fondurilor, licitatia s-a facut la pretul stabilit initial", a spus Prioteasa.
UE aduce schimbari la proiect
Alta schimbare pe care o are in vedere administratia judeteana este eliminarea punctului de frontiera prevazut in proiectul de amenajare portuara de la Rast. Potrivit presedintelui CJ, Ion Prioteasa, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va duce la desfiintarea punctelor de frontiera din sudul Romaniei, iar la Rast ar putea functiona doar un birou mobil de verificare. "Am avut o discutie si cu proiectantul si am revenit asupra planului initial de la Rast. Nu se mai pune problema unui punct de frontiera la Rast, Bulgaria devenind frontiera UE o data cu intrarea celor doua tari in Uniune", a mentionat Prioteasa. Presedintele CJ Dolj a adaugat ca autoritatile au in vedere ca pe viitor cheiul care va fi amenajat in portul Rast sa poata fi extins printr-un alt proiect european. In cadrul proiectului cofinantat de UE cu trei milioane de euro este prevazuta reabilitarea drumului de 32 de kilometri intre Giubega si Rast, precum si amenajarea unui port in zona Rast.