Turcia a cerut revizuirea termenilor proiectului gazoductului Nabucco, sustinand ca participarea altor state prin simpla achitare a unei taxe este incorecta pentru cele cinci tari care contribuie la realizarea infrastructurii.
Reuters citeaza un oficial turc care a declarat ca "nu este corect ca orice tara sa aiba sansa sa livreze gazele naturale catre Europa prin plata unei taxe. Acest lucru ar insemna ca cele cinci tari nu vor avea niciun avantaj".
Dupa cum se stie, proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui culoar de tranzit al gazelor naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa de Vest, ceea ce ar putea reduce dependenta statelor occidentale fata de Rusia.
"Rusia vrea sa vanda gaze catre Grecia, Italia, Israel si altora prin intermediul Nabucco", a afirmat un alt oficial. Reuters comenteaza si faptul ca Turcia doreste sa beneficieze de drept de veto in ceea ce priveste includerea de noi parteneri in proiectul Nabucco. Analistii sustin ca initiativa Turciei are rolul de a impiedica Iranul sa vanda gaze naturale catre Europa la un pret inferior celui perceput Turciei.
Pentru continuarea discutiilor aparute ca urmare a cererilor Turciei, Austria va organiza in iunie o intalnire la Viena pentru semnarea unui acord interguvernamental de sustinere a proiectului Nabucco. Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Codrut ßeres, la intalnire vor participa reprezentantii tuturor celor cinci tari implicate in construirea gazoductului, respectiv Romania, Bulgaria, Ungaria, Turcia si Austria. "Scopul reuniunii este accelerarea proceselor si realizarea proiectului conform calendarului stabilit", a afirmat ßeres.
Romania este direct interesata de realizarea proiectului, care ar permite interconectarea sistemului de transport de gaze naturale romanesc cu cele similare din Ungaria si Bulgaria, dar si integrarea in sistemul european.
Conducta Nabucco ar urma sa devina operationala la inceputul lui 2011 si va avea o capacitate de 4,5-13 miliarde de metri cubi pe an.