Proiectul legii bugetului de stat va fi discutat maine, intr-o prima lectura in sedinta de guvern, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, citat de NewsIn. Doica a precizat ca Ministerul Finantelor a finalizat discutiile cu ministerele pentru banii alocati in 2007.
La elaborarea proiectului de buget pentru 2007, Ministerul Finantelor ia in calcul un deficit de 2% din Produsul Intern Brut (PIB). Mai trebuie spus ca pentru anul viitor se anticipeaza ca ponderea veniturilor in PIB va fi de 31-32%, cu 1-2 procente peste valorile inregistrate in medie in ultimii ani in Romania. Reamintim ca din 2007 vom contribui la bugetul comunitar cu 1% din PIB. In plus, bugetul de stat trebuie sa contribuie si la cofinantarea fondurilor europene cu 0,4-0,5% din PIB si cu 0,1-0,2% din PIB pentru sustinerea reformei sistemului de pensii.
In ceea ce priveste politicile fiscale, in 2007 se vor mentine actualele cote ale taxelor principale. Astfel, taxa pe valoarea adaugata (TVA) va ramane de 19%, cota unica pentru veniturile persoanelor fizice si pentru profiturile companiilor de 16%. Singurele noutati vor fi cele legate de aplicarea legislatiei comunitare pentru impozitele directe si indirecte, precum si noi reglementari procedurale privind combaterea evaziunii fiscale. (M.H.)