Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor spun ca in acest moment interesul politic pentru introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor lipseste cu desavarsire. Ei avertizeaza ca in lipsa manifestarii acestui interes, proiectul de lege va muri inainte de a se naste.

Secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Mihail Tecau, ne-a declarat ca autoritatea pe care o reprezinta vrea sa atraga sprijinul Bancii Mondiale in proiectul introducerii obligativitatii asigurarii locuintelor. CSA vrea sa faca demersuri in acest sens bazandu-se pe rezultatele lobbyului puternic facut de institutia financiara internationala in Turcia. Potrivit secretarului general al CSA, Banca Mondiala a fost cea care a reusit sa „impuna“ obligativitatea asigurarii locuintelor Guvernului de la Ankara, si tocmai de aceea ar putea avea un important cuvant de spus si in Romania. „Marti, ma voi intalni cu reprezentantii Bancii Mondiale si speram ca institutia sa faca un lobby puternic. Daca nu vom avea sprijinul statului, proiectul va fi ingropat. Am trimis scrisori la toate nivelurile si nu am primit nici un fel de raspuns de nicaieri“, ne-a spus oficialul CSA. El a adaugat: „Nu pot sa spun ca proiectul a intrat in coma, ci doar ca este intr-o perioada de acumulare! Nu am mai avut nici o intalnire cu Ministerul Administratiei si Internelor si nici cu ministrul delegat pentru Amenajarea Teritoriului, speram doar sa reluam discutiile pe aceasta tema“. Tecau a mai aratat ca CSA poate sa faca lobby cat vrea, dar „fara sprijin din partea clasei politice proiectul se opreste aici.“

Inundatiile dispar, dispare si interesul pentru proiect

Potrivit responsabilului CSA, slabul interes este cauzat de disparitia inundatiilor, dar el a adaugat ca nu numai inundatiile fac parte din riscurile catastrofale la care este supusa Romania, mai sunt si cutremurele. De altfel, potrivit secretarului CSA, in prezent, Banca Mondiala finanteaza un program pe baza caruia va fi selectat un specialist, firma, care sa analizeze expunerea pe care o are Romania la riscuri catastrofale. In acest fel, vom sti cat de mare este riscul care trebuie plasat la reasigurare si cam cat ne-ar costa reasigurarea la nivel national.
De remarcat ca Tecau propune ca in cazul in care factorul politic nu mai este deloc interesat de introducerea obligativitatii la asigurarea locuintelor, Guvernul ar trebui sa ofere avantaje fiscale pentru cei care contracteaza acest tip de polita. „Prin modificarea legii, ar putea ca primele de asigurare pentru locuinte sa fie deductibile fiscal“, a afirmat Tecau. Trebuie spus ca la ora actuala in Romania doar
5-6% dintre locuinte sunt asigurate.

Katrina ar putea scumpi asigurarile

Mai multi specialisti din domeniu au declarat recent ca printre efectele devastatoare ale uraganului Katrina se va numara si scumpirea reasigurarilor la nivel mondial. (Si asta deoarece reasiguratorii trebuie sa plateasca de pe urma Katrina despagubiri-record). De remarcat ca acest lucru va duce implicit la scumpirea politelor de asigurare. La randul sau, reprezentantul autoritatii de supraveghere si control de pe piata asigurarilor, Mihail Tecau, ne-a spus ca „s-ar putea ca pretul pentru reasigurarea de riscuri catastrofale sa creasca“. Mai departe, reprezentantii asiguratorilor spun ca in curand va avea loc un forum international al reasiguratorilor si atunci se va stabili daca printre efectele Katrina se numara si cresterea primelor de reasigurare.