Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va finanta 235 de proiecte SAPARD compromise de inundatiile produse anul trecut. Valoarea totala alocata este de 139 de milioane de euro.
Sprijin financiar nerambursabil vor primi 164 de localitati calamitate care au depus cereri de finantare pentru imbunatatirea infrastructurii rurale, a declarat ieri Samoila Szabo, directorul agentiei. El mai spus ca alte 71 de proiecte finalizate si afectate de calamitati vor fi finantate in vederea contractarii efectelor inundatiilor. Trebuie spus ca APDRP a selectat proiectele dupa gradul de afectare, care a trebuit sa fie mai mare de 5%.
Samoila Szabo a adaugat ca sprijinul financiar acordat prin Programul SAPARD consiliilor locale este 100% nerambursabil. Fondurile provin din contributia Uniunii Europene (75%) si a Guvernului Romaniei (25%). Situatia este diferita in cazul proiectelor din comunele care au toate satele din componenta lor afectate de inundatii in procent mai mare sau egal cu 5%. Aici, contributia UE va fi de 85%, restul fiind suportat de Guvern.
De asemenea, prin acest program se aloca fonduri 100% nerambursabile si pentru lucrari de prevenire a inundatiilor, adica pentru indiguiri. Fondurile totale sunt de 30 de milioane de euro, alocate prin submasura "Infrastructura de prevenire si de protectie impotriva inundatiilor".

Intarzieri la plati

Din cauza ritmului redus de contractare dintre anii 2000-2004, sunt intarzieri la palta contractelor incheiate, a mai declarat Szabo. Pentru 2006 este prevazuta plata a 400 de milioane de euro, restul platindu-se in urmatorii doi ani.
Directorul agentiei a adaugat ca cine vrea sa faca un proiect SAPARD trebuie sa stie ca exista o programare. "Termenul de 60 de zile este unul realizabil pentru noi, unul in care agentia contracteaza. Dupa ce contractam un proiect, stabilim niste termene, cum ar fi obtinerea vizelor sau realizarea documentatiei", a explicat Samoila Szabo.
Potrivit acestuia, proiecte SAPARD mai pot fi primite pana in decembrie. Totusi, Szabo ii sfatuieste pe cei interesati sa se gandeasca mai din timp, pentru a nu se produce "o mare imbulzeala prin octombrie-noiembrie-decembrie".

146 de proiecte prin Fermierul

Pana in prezent, au fost acceptate 146 de proiecte prin Programul Fermierul, cu o valoare eligibila de 17 milioane de euro. Szabo ne-a explicat ieri ca foarte multe proiecte sunt blocate in banci. In ceea ce priveste masurile acreditate, agentia a contractat 2.224 de proiecte, cu o valoare de 750 de milioane de euro.

Un raspuns din cinci sesizari la DNA

APDRP a primit pana in prezent doar un singur raspuns la sesizarile facute de conducerea institutiei catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a declarat Samoila Szabo.
El a precizat ca institutia a inaintat catre DNA cinci sesizari cu privire la derularea unor proiecte la care au fost constate nereguli, cele mai numeroase fiind legate de modul de facturare a lucrarilor si constatarea unor cazuri de conflicte de interese.
"Am primit raspuns doar pentru sesizarea facuta in celebrul caz de la Suceava al verificatorilor de proiecte. Verdictul a fost dispunerea neinceperii urmaririi penale, intrucat nu s-au produs prejudicii fondurilor europene, datorita masurilor de recuperare a sumelor respective luate de Agentia SAPARD la acea data", a precizat Szabo.