Platile au fost blocate, iar o comisie va veni in Romania in perioada 29 februarie - 2 martie. Un raport IPP incrimineaza reteaua de firme care distribuie proiecte standard "la minut" si lipsa de transparenta in privinta evaluarii.
Comisia Europeana (CE) a decis la inceputul acestei saptamani intreruperea platilor catre Romania, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ca urmare a descoperirii unor deficiente majore ale sistemului de management si control. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Dan Suciu, o delegatie a CE va fi in Romania in perioada 29 februarie - 2 martie si va analiza situatia in ceea ce priveste POSDRU. "Sunt chestiuni de management care trebuie corectate la acest program, pe care trebuie sa le gestioneze si sa le recunoasca drept functionale autoritatea romana de audit. Guvernul spera ca situatia va fi remediata pana la sfarsitul lunii martie, avand in vedere ca sunt chestiuni de management, ca nu sunt neaparat chestiuni care tin de structura si de plati facute gresit", a spus Dan Suciu.

Proiecte pe banda rulanta

Prin raportul pe 2011, autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control POSDRU. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare la prim nivel. Aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la CE pentru o perioada maxima de sase luni. Un raport efectuat de catre Institutul de Politici Publice (IPP) semnaleaza ca POSDRU are deficiente structurale. Printre aspectele notate se numara si fabricarea de proiecte pe banda rulanta, lipsa unui raport privind angajarea ulterioara a cursantilor, precum si refuzul de a face publica lista evaluatorilor de proiecte. "S-a creat un automatism de scriere de proiecte pe banda, "la minut", singura preocupare fiind aceea de a depune proiectul cat mai repede, indiferent de calitatea interventiei prevazute a fi implementate in proiect. Acest fenomen se intalneste la proiectele finantate prin POSDRU, unde principiul de evaluare este "primul venit, primul servit", regulament care a determinat aparitia unei adevarate retele de firme de consultanta care s-au specializat in livrarea de proiecte standard, cu doar cateva informatii minimale, care sa poata fi incarcate rapid in sistemul Action Web", se spune in raportul IPP. Pe de alta parte, Autoritatile de Management (AM) sunt acuzate ca "au refuzat sa puna la dispozitie lista cu numele persoanelor care evalueaza proiectele". IPP considera ca aceasta este "o informatie fundamentala pentru a preveni sau a identifica eventualele conflicte de interese".

20% din sume platite

Fondurile prevazute in cadrul POSDRU pentru perioada 2007 - 2013 se ridica la 3,47 miliarde de euro. Pana in martie 2011, se aprobasera 80% din aceste sume, insa efectiv se platisera 20% din ele. Doljul intra intr-un top in care autoritatile publice locale (APL) au atras "zero" fonduri prin POSDRU. Sectorul privat a atras cele mai multe sume la nivel national. Campioana este firma Crivas Consult Bucuresti, care are sase proiecte, in valoare de 27,7 milioane de euro. Firma organizeaza cursuri de calificare/recalificare pentru diferite specializari, cum ar fi gauritor filetator, tehnician prelucrari mecanice, lacatus-mecanic, mecanic reparatii, sculer matriter si tehnician metrolog. Societatea ar urma sa activeze si in Craiova, unde sustine ca va deschide un "centru de pregatire teoretica si practica".