Desi guvernul a emis acte normative pentru sprijinirea tinerilor, Primaria Craiova nu le-a pus acestora la dispozitie nici terenuri gratuite, nici case la preturi accesibile.
Tinerii craioveni isi pot lua adio si in acest an de la locuintele construite din banii primariei. Viceprimarul Sorin Iordache invoca lipsa sumelor disponibile, pentru acest capitol, in bugetul local. Desi acesta sustine ca multe persoane ar avea nevoie de o locuinta, recunoaste ca municipalitatea este depasita de aceasta problema. "Noi ar trebui sa le ridicam si apoi sa le vindem la un pret accesibil pentru tineri. Nici macar la o rectificare, pe 2006, nu vom avea sume disponibile pentru acest gen de case. Avem insa in vedere situatia si vom incerca, pentru anul viitor, sa ne facem un fond pe care sa il folosim in acest scop", a precizat viceprimarul.
Potrivit Legii nr. 114/1996, autoritatile locale ar controla in acest fel pretul de vanzare al locuintelor, pentru a inlesni accesul la proprietate pentru unele categorii de persoane, prioritate avand tinerii cu varsta pana in 35 de ani. Chiar daca primaria nu are bani, solicitantii pot depune cereri pentru a intra in posesia unei case in acest regim. Descurajati insa de lipsurile din bugetul primariei, tinerii din Craiova nu s-au inghesuit sa-si depuna dosarele, la registratura municipalitatii fiind inregistrate doar 100 de cereri. Pentru persoanele fara un acoperis deasupra capului singura speranta raman locuintele cu chirie de la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ de Stat sau cele de la ANL. Cei care si-au depus dosarele mai au la dispozitie o luna pentru a-si reactualiza actele, in caz contrar neputand fi luati in considerare la intocmirea listei anuale de prioritati.
Tinerii nu beneficiaza nici de terenuri gratuite
Tot la capitolul nerealizari ale Primariei Craiova poate fi inclusa si aplicarea Legii nr. 15/2003. In baza acesteia, tinerii cu varsta de maximum 35 de ani au dreptul la o suprafata de teren, din domeniul public, pe care sa isi construiasca o casa, intr-un termen de trei ani. Cum atribuirea acestora trebuia facuta tot de municipalitate, nici un craiovean nu a beneficiat de pe urma ei pana in prezent. Desi primaria a constituit in 2003 o comisie speciala care a intocmit criteriile de departajare a solicitantilor si lista cu prioritati, atribuirea efectiva a terenurilor nu s-a mai realizat. La acea vreme s-a identificat o suprafata de 2,5 hectare, situata langa cartierul Cernele. Dupa ce au fost primite aproximativ 250 de dosare, alesii locali si-au dat seama insa ca amenajarea celor 2,5 hectare de teren identificate pentru case ar costa bugetul local 100 de miliarde de lei. Cu acesti bani ar fi trebuit aduse toate utilitatile, pentru ca tinerii sa aiba conditii decente de trai. In acest an o parte din consilierii locali au propus executivului primariei sa puna totusi la dispozitia tinerilor terenurile fara utilitati. Pana in prezent, ideea nu pare insa sa fie pe placul edililor deoarece nu a fost adoptata nici o decizie in acest sens.