B365: Gara de Nord, reconstruita cu ajutorul Belgiei
Belgia va sprijini modernizarea Garii de Nord din Bucuresti, in cadrul unui parteneriat public-public pentru dezvoltarea infrastructurii nationale.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, citat de ziarul Puterea, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, s-a intalnit in data de 27 iunie cu Philippe Beke, ambasadorul Belgiei.
In cadrul discutiilor, partea romana a reafirmat interesul MTI si al CFR SA in continuarea unui parteneriat de cooperare in domeniul lucrarilor de infrastructura privind modernizare, reabilitare si extindere a infrastructurii feroviare in zona Bucurestiului, inclusiv Complexul Gara de Nord, si transformarea Garii de Nord intr-un concept feroviar european modern.
Anul trecut, in luna septembrie, a fost semnat la Bucuresti, "Memorandum-ul de Intelegere intre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Ministerul Mobilitatii din Regatul Belgiei", privind cooperarea in domeniul lucrarilor de infrastructura pentru modernizarea, reabilitarea si extinderea infrastructurii feroviare in zona Bucuresti, inclusiv a Complexului "Gara de Nord", cea mai importanta gara de pe sectorul romanesc al Coridoarelor Pan Europene de Transport Feroviar IV si IX.
Documentul prevede, printre altele, modernizarea infrastructurii feroviare a Bucurestiului si legatura prin tunel a Garii de Nord cu Gara de Sud si Gara Obor.
O companie comuna celor doua tari se va ocupa de proiectare-finantare. Aceasta se va ocupa de elaborarea studiilor necesare pentru fundamentarea proiectului si identificarea investitorilor care vor fi atrasi, in baza unui acord deja semnat intre guvernele celor doua state.