Judetul Mehedinti trebuie sa se alinieze la standardele impuse de Uniunea Europeana in ceea ce priveste alimentarea localitatilor cu apa si canalizare. In prezent, din totalul localitatilor rurale ale Mehedintiului, doar 50% beneficiaza de alimentare cu apa. In aceasta pondere este inclus si municipiul Drobeta Turnu Severin. In ceea ce priveste canalizarea, situatia este cu mult mai delicata, intrucat doar 50 la suta din totalul numarului de locuitori din judet se bucura de astfel de facilitati.
In perioada 2012-2014, Consiliul Judetean Mehedinti doreste implementarea proiectului "Reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare". Proiectul, in valoare totala de 90.016.638 de euro fara TVA, presupune investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de apa potabila, precum si in sistemul de colectare a apelor uzate.
"Reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Mehedinti este unul dintre domeniile care presupune investitii ample, dar absolut necesare. Strategia de dezvoltare a retelei de apa si canalizare a judetului Mehedinti vizeaza unul dintre sectoarele in care investitiile sunt foarte ridicate. Trebuie sa se tina cont de faptul ca accesul este redus la infrastructura de apa si apa uzata, iar in multe locuri calitatea apei potabile este necorespunzatoare. Nu putem uita de lipsa, in anumite zone, a facilitatilor de canalizare si epurare a apelor uzate", a declarat Marius Balu, presedintele CJ Mehedinti.
Proiectul va fi implementat pentru Drobeta Turnu Severin, Strehaia, Vanju Mare, Baia de Arama, Simian, Cujmir, Branistea, Gura Vaii, Rogova si Comanda, de catre operatorul regional SECOM SA, aproximativ 140.000 de locuitori urmand sa beneficieze de un sistem de apa si canalizare la standarde europene.
Toate localitatile cu peste 2.000 de locuitori vor beneficia in urmatorii trei ani fie de reabilitarea sistemelor existente, fie de constructia unor sisteme noi de apa si canalizare.
In acest proiect sunt cuprinse investitii pentru reabilitarea, extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata care se adreseaza unui numar de 138.220 de locuitori ai judetului Mehedinti din localitatile: Drobeta Turnu Severin (inclusiv Gura Vaii)- investitie de 35.885.270 de euro, Strehaia (inclusiv Comanda)- o investitie de 9.471.380 de euro, Vanju Mare - o investitie de 4.296.550 de euro, Baia de Arama (inclusiv Brebina)- o investitie de 3.405.610 euro.