Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Gorj a obtinut o finantare in valoare de patru milioane de euro prin programul "Life Natura". Investitia presupune refacerea a patru habitate naturale din Gorj, dar si refacerea infrastructurii din nord-vestul judetului si se va desfasura pe o perioada de cinci ani.
Proiectul Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj implica mai multi parteneri, printre care si o firma romano-americana, ai carei reprezentanti sunt specializati in tratarea cancerului la padurile de castan. De asemenea, trei experti din cadrul Universitatii Wisconsin Milwaukee din Statele Unite ale Americii vor ajunge in cele zece localitati gorjene din nordul judetului implicate in proiect.
Unul dintre cele mai importante obiective ale cercetatorilor romani si americani este si refacerea a peste 20 de hectare de plantatii de jnepeni, acestea fiind afectate in ultimii ani de exploatarea irationala a masei lemnoase din muntii Gorjului.

Cel mai mare proiect din Romania

Elisabeta Juveloiu, directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj, a declarat ca primele actiuni de punere in practica a proiectului vor incepe peste aproximativ trei saptamani.
Potrivit aceleiasi surse, suprafata vizata pentru realizarea investitilor de patru milioane de euro depaseste 90.000 de hectare, incepand cu localitatile din dreapta raului Jiu, respectiv Turcinesti si Schela si terminand cu Tismana si Pades: "Jumatate din proiect isi propune sa refaca biodiversitatea, iar cealalta jumatate sa realizeze infrastructura necesara pentru conservarea biodiversitatii si crearea unui cult pentru ecoturismul in zona. Este cel mai mare proiect depus in tara, care isi propune sa refaca patru habitate: cel de jnepeni, de castani prin inlaturarea unei ciuperci daunatoare, protejarea si monitorizarea unei specii de gandac Rozalia Alpina, precum si inventarierea tuturor speciilor de liliac din grotele si pesterile din zona. Este de amintit ca intreaga tehnologie care va fi folosita de expertii americani pentru tratarea cancerului la padurile de castan va fi donata Institutului de Amenajari Silvice din Brasov pentru a fi utilizata si in alte cazuri", a declarat Elisabeta Juveloiu, directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj.