Ministerul Economiei si AVAS au elaborat un proiect de lege prin care firmele de stat pot primi ajutoare de stat pentru a compensa efectele negative ale crizei.
Proiectul extinde prevederile unei ordonante mai vechi, OUG 206/2008, prin care AVAS putea acorda sprijin financiar companiilor afectate de criza. Firmele pot primi ajutoare de salvare (lucru posibil prin vechea ordonanta, dar numai pentru societatile din subordinea AVAS) sau de restructurare. Pentru primul tip de ajutor de stat, bugetul maxim total este de 110 miilioane de euro, iar pentru cel de-al doilea, de 600 de milioane de euro. Iata articolele din proiect la care se refera ultima schema de ajutor de stat:
4. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) La cererea justificata a operatorilor economici din portofoliul AVAS si al MECMA care sunt afectati de criza economica mondiala, AVAS, respectiv MECMA, pot acorda, ca ajutor pentru restructurare, pentru creante proprii si creante fiscale/comerciale/bancare preluate spre valorificare, inlesniri la plata, constand in esalonari pe o perioada de maximum 5 ani, dupa caz, cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cea acordata pentru creditele catre societati sanatoase si, in special, cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana, prin conventie incheiata intre AVAS, respectiv MECMA, si operatorii economici beneficiari ai ajutorului de stat de restructurare.
(2) Bugetul cumulat al ambilor furnizori de ajutor de stat, AVAS si MECMA, pentru alocarea ajutoarelor de stat de restructurare nu poate depasi echivalentul in lei a maxim 600 milioane Euro, din care echivalentul in lei a maxim 180 milioane Euro pentru ajutorul de stat alocat pe schema de restructurare si echivalentul in lei a maxim 420 milioane Euro pentru ajutoarele de stat de restructurare individuale.