Euractiv.ro informeaza: USL si-a lansat programul economic: Reducerea CAS cu 5%, TVA de 19% si restrictii la licitatii (Autor: Ionut Baias)
Uniunea Social-Liberala si-a prezentat vineri programul economic pe care-l considera a fi baza programului de guvernare al aliantei politice in situatia in care ar ajunge la putere. Printre cele mai importante masuri cuprinse in program sunt: reducerea CAS cu 5% pentru angajatori; revenirea la TVA de 19%, majorarea salariul minim pe economie la 800 de lei si restrictii la licitatii pentru firmele care nu au cel putin 10% angajati tineri sub 25 de ani. vezi toate masurile anuntate

1 milion de noi locuri de munca

"Statul nu creeaza direct locuri de munca, ci asigura, prin mixul de politici economice aplicate, mediul necesar cresterii ocuparii in economie", sustine USL, care isi propune infiintarea a "cel putin 1 milion de noi locuri de munca". a declarat liderul PSD Victor Ponta.
In viziunea USL, instrumente de creare de noi locuri de munca ar fi: reducerea costului muncii, stimularea sectorului privat, scaderea fiscalitatii, incurajarea capitalului national (cu accent pe zona industriala), atragerea investitiilor straine, absorbtia fondurilor europene, cresterea competitivitatii.

Cateva masuri anuntate de USL:
• Reducerea CAS cu 5% pentru angajatori
• Revenirea la un TVA de 19% pana in 2014 - 2015. O scadere medie cu 1 - 2% anual este sustenabila.
• Pastrarea plafonului de 16% si introducerea unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale. Astfel,pentru venit salarial pana la 800 de lei pe luna se aplica o cota de 8%, pentru un venit intre 800-1600 de lei pe luna se aplica o cota de 12%, iar pentru venitul peste 1600 de lei - cota este de 16%.
• Reducerea integrala a platii CAS datorate de angajatori pentru 1 an de zile, pentru noi locuri de munca
• Participa la licitatiile pentru lucrari publice NUMAI firmele cu cel putin 10% salariati tineri (pana in 25 de ani) care sa fie angajati de minim un an la firma respectiva.
• Majorarea salariului minim pe economie la 800 de lei pe luna de la 670 de lei/luna cat este in prezent
• Pastrarea optiunii platii 16% impozit pe profit sau 3% impozit pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi.