Raiffeisen Bank isi mentine prognoza de crestere economica de 1% pentru 2010, Romania ramanand dependenta de ceea ce se va intampla in economia zonei euro.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, estimeaza o scadere a economiei Romaniei de -0,3 - -0,5% fata de trimestrul patru din 2009 (date ajustate sezonier) si de -3% - -3,5% fata de primul trimestru din 2009.
"Initial, vedeam posibila o crestere economica usor pozitiva (+0,1%) in primul trimestru fata de trimestru patru din 2009, insa ultimele date statistice, in special din zona industriei, aproape au anulat aceasta posibilitate. Probabil ca revenirea cresterii economice trimestriale in teritoriul pozitiv se amana, reintrarea pe un trend ascendent a activitatii economice fiind posibila in al doilea trimestru din 2010."
In primul trimestru, productia industriala a avut o performanta mult sub asteptari. In ceea ce priveste celelalte ramuri, indicatorii economici cu frecventa lunara sugereaza ca sectorul constructiilor si-a continuat declinul in T1 2010. Vanzarile cu amanuntul au continuat sa scada, ceea ce sugereaza ca si sectorul serviciilor a avut o performanta slaba, cel mai probabil inregistrand o noua contractie, a mai spus Dumitru.
Raiffeisen Bank isi mentine prognoza de crestere economica de 1% pentru 2010, Romania ramanand dependenta de ceea ce se va intampla in economia zonei euro.
Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank, considera ca datele statistice legate de evolutia constructiilor in februarie sunt cele mai proaste dintotdeauna, iar efectul asupra cifrei privind PIB-ul din primul trimestru va fi semnificativ. "Acesta ar putea fi inca un indiciu pentru estimarile noastre anterioare conform carora recesiunea va continua in primul trimestru din 2010." Vremea nefavorabila a avut un impact puternic asupra sectorului constructiilor, o influenta negativa avand si lipsa noilor proiecte, potrivit lui Molnar.
"La cum arata indicatorii privind activitatea economica din primele doua luni ale anului, sunt sanse destul de mari ca economia sa inregistreze o noua contractie in primul trimestru, comparativ cu ce ne asteptam noi. In martie s-ar putea inregistra o revenire semnificativa, insa nu suficienta pentru a contracara scaderile din primele doua luni", considera economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc.