Traian Basescu si-a exprimat, miercuri, in cadrul emisiunii "Nasul" de la B1Tv, dezamagirea fata de presa romaneasca actuala, ca si regretul ca jurnalisti foarte cunoscuti, precum Mircea Dinescu sau Cristian Tudor Popescu, s-ar fi schimbat foarte mult in ultima vreme, jignindu-l in mod repetat. Dinescu ii raspunde sefului statului ca, dimpotriva, el este cel care s-a schimbat, ajungand "un vulcan de vulgaritate", iar Cristian Tudor Popescu il califica drept "vulgar nu numai in raport cu altii", ci si "in raport cu sine insusi, in forul sau intim".

• Basescu: "M-am saturat de jignirile lor"

Presedintele a precizat ca a renuntat sa mai urmareasca presa autohtona, careia ii prefera canale ca Discovery si Animal Planet, dar si ca ii regreta pe Mircea Dinescu si Cristian Tudor Popescu, asa cum erau acestia "inainte de a deveni vulgari". Simtindu-se jignit de catre acestia peste limita suportabila, a decis sa nu-i mai respecte: "Eu m-am saturat de jignirile lor, drept care ii tratez ca atare. Are o limita orice om, chiar si omul politic, in a te respecta cand vede ca zilnic incerci sa-l jignesti, sa-l umilesti. Din momentul in care i-ai atins limita, sa nu mai astepti de la el nici urma de respect". Basescu ar fi fost dispus sa-i ierte daca cei doi ziaristi nu ar fi persistat in ceea ce el socoteste jigniri "murdare", dar, pentru ca lucrurile nu au stat asa, a declarat ca si-a pierdut orice consideratie pentru acestia: "Adresarile dure, murdare pot fi acceptate pana la o limita. Cand vezi ca a facut o practica, spui: acestui om nu ii mai dau semnele exterioare de respect".

• Mircea Dinescu: "Probabil ca Traian Basescu se percepe ca fiind lucrarea perfecta a unui sculptor grec"

Poetul Mircea Dinescu a respins, astazi, acuzatia adusa de presedintele Traian Basescu, potrivit careia ar fi devenit vulgari. "Eu cred ca i se pare. Noi nu ne-am schimbat deloc, in timp ce presedintele s-a schimbat foarte mult in ultima perioada" a declarat, astazi, Dinescu pentru Gandul. El este de parere ca, la rigoare, scriitorilor si jurnalistilor, li se mai pot permite cate "o licenta, o metafora, o exprimare mai buruienoasa". "Dar unui presedinte, echidistant si fara parti-pris-uri in niciun caz. Pai, in ultima perioada, Basescu a devenit un vulcan de vulgaritate. Felul in care vorbeste cu presa, cu liderii de partid... Este inadmisibil! Cum poti sa-i spui unui lider de partid ca e maimuta? Probabil ca Traian Basescu se percepe ca fiind lucrarea perfecta a unui sculptor grec. Hai sa fim seriosi! Eu spun ca noi am ramas aceiasi, doar presedintele s-a schimbat", a fost de parere Mircea Dinescu.

• CTP: "Dl Basescu e poate cea mai vulgara persoana pe care am intalnit-o atat de sus pe scara sociala"

La randul sau, Cristian Tudor Popescu se declara, in editorialul sau din Gandul, indignat de vulgaritatea presedintelui, sustinand ca acesta "e vulgar nu numai in raport cu altii, in spatiul public, e vulgar in raport cu sine insusi, in forul sau intim". "Dl. Basescu e poate cea mai vulgara persoana pe care am intalnit-o atat de sus pe scara sociala", sustine jurnalistul. Cristian Tudor Popescu apreciaza ca scrisul sau nu a cunoscut schimbari in sensul mentionat de Traian Basescu, dar adauga ca, desi presedintele a declarat ca si-a pierdut semnele exterioare de respect atat pentru el, cat si pentru Mircea Dinescu, el nu si le-a pierdut pe acestea, ci pe cele interioare: "Candva, dl Basescu ma declara public gazetarul sau preferat. Pe atunci, scriam in favoarea pozitiei sale, pe care o consideram corecta, in conflictul din Conventia Democrata si il creditam ca invingator in fata pesedistului S. Oprescu in cursa pentru Primaria Capitalei cand aproape nimeni nu mai credea. Nu scriam altfel decat scriu azi, cand dl. Basescu m-a descoperit vulgar si a anuntat ca nu imi mai acorda semnele exterioare de respect. Eu pastrez semnele exterioare de respect fata de d-sa pentru cazul, foarte putin probabil, ca ne-am mai intalni vreodata, nu le mai am insa pe cele interioare".