Aproape 30% din pretul pe care il platim pe o bucata de paine ii revine comerciantului. Astfel, daca producatorii isi pun un adaos de pana la 150 de lei vechi la o paine, comerciantii au un profit de 500 pana la 1.500 de lei vechi. Iar acestia tin la castigul lor, indiferent de pretul graului.

a€žRata profitului se situeaza intre 3 si 5% la producatori, in timp ce vanzatorii sunt cei mai castigati din aceasta afacerea€œ, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan a€“ Asociatia producatorilor din morarit si panificatie. çn concluzie, cei care umfla pretul painii nu sunt producatorii, ci comerciantii. Ce se va intampla insa cu acest pret de la anul ramane de vazut. Unii producatori spun ca pretul va creste usor, altii sunt rezervati in a formula un raspuns clar.
çn ceea ce priveste importul de grau, se pare ca Romania va importa grau din ianuarie, si nu din aprilie anul viitor. Totusi, nu se stie, deocamdata, cat vom plati pe tona. De exemplu, daca in prezent tona de grau se cumpara cu 101 euro, in ianuarie ar putea ajunge la 110 euro, in functie de cum va fi cotat graul la bursa, a explicat presedintele Rompan.
Aceasta majorare este nesemnificativa si aproape ca nu se va regasi in pretul painii pe care o vom manca din 2006, considera Popescu. Presedintele Rompan a mentionat ca in ianuarie Romania va importa 125.000 de tone de grau.
a€žTaxele vamale sunt zero. çn aceste conditii, daca graul este de o calitate superioara, morarii sigur il vor cumparaa€œ, a spus el. Dintre tarile de unde importam grau, cea mai apropiata de noi este Ungaria.
Reamintim ca ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat recent ca tara noastra nu va importa grau pana in aprilie anul viitor si ca vom consuma din rezervele proprii.