Pentru prima data dupa multi ani, agricultura aduce beneficii marilor fermieri doljeni, mai ales celor care au aplicat tehnologia completa, asa cum scrie la carte. Daca pretul grâului mai scade, cultivatorii vor iesi pe pierdere. Veniturile pe care le-ar obtine fermierii organizati din Dolj, în cazul în care recolta de grâu ar fi vânduta acum, ar fi mai mari decât costurile pentru înfiintarea si întretinerea culturii. Pentru prima data în ultimii ani, ajutati de conditiile meteo, fermierii scot profituri din grâu. Avantajele financiare cele mai mari le au firmele care au avut peste 200-300 de hectare cultivate cu cereale. Costurile totale pentru cultivarea unui hectar de grâu în toamna anului trecut (plus cheltuielile aferente recoltatului si platii arendei) ajung la 1.300-1.500 de lei. Acest cost se aplica dupa ce se scad subventiile acordate asta-toamna, de 500 de lei pentru fiecare hectar de grâu (de la bugetul de stat) si de 300 de lei sau echivalentul a 80 de euro (de la Uniunea Europeana). Costurile pot fi mai mici la cei care au suprafete mari cultivate, datorita faptului ca primesc discount-uri de la producatorii si comerciantii de samânta, pesticide si îngrasaminte. Cheltuielile fermierilor ar fi fost si mai mici daca s-ar fi subventionat si motorina.  
Costuri de productie Iata care au fost costurile, din toamna lui 2007 si pâna acum, conform datelor furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj si confirmate de câtiva producatori de cereale din judet: arat si grapat - 250 de lei, doua discuiri - 200 de lei, semanat - 80 de lei, samânta de grâu - 600 de lei, îngrasaminte complexe - 320 de lei, administrarea îngrasamintelor pe câmp - 30 de lei, azot plus administrarea lui - 230 de lei, erbicid plus ierbicidat - 70 de lei, recoltat 250 de lei, transport - 40 de lei. În total, maximum 2.070 de lei pe hectar. Daca adaugam si arenda (500-600 de kilograme de grâu la hectar), la pretul de 0,5 lei pe kilogram înseamna maximum 300 de lei, deci 2.370 de lei în total. Scadem subventia primita si ajungem la costuri de aproximativ 1.500 de lei pe hectar. Daca fermierul a primit reduceri de la producatori sau comercianti de produse pentru mentinerea culturii de grâu, atunci costurile pe hectar pot fi si mai mici.   
Profit de 500 de lei pe hectar  Reprezentantii DADR Dolj spun ca, daca un fermier a respectat întocmai tehnologia prezentata mai sus, atunci, în conditiile climatice bune de anul acesta, cu siguranta a obtinut o productie de 4.000 kg de grâu la hectar. La pretul mediu practicat ieri pe piata de profil, de 5.000 de lei (între 0,475 lei si 0,52 lei pe kilogram), ar însemna ca fermierul ar obtine acum venituri de 2.000 de lei pe hectar. Scazând cheltuielile, rezulta un profit de 500 de lei pe fiecare hectar cultivat cu grâu. La 100 de hectare, profitul este de 50.000 de lei. Cât despre cantitatea de grâu obtinuta în judet, directorul DADR Dolj, Cornel Popa, a spus: "Productia medie declarata pâna acum pe judet este de 3.550 de kilograme la hectar, dar suntem abia la începutul recoltatului. Media pe judet este trasa în jos de agricultorii care au lucrat singuri câte unul-doua hectare si au obtinut putin peste 2.500 de kilograme la hectar. Fermierii organizati au avut productii bune, în jurul a 4.000 de kilograme la hectar. În 2008, grâul este cea mai profitabila cultura". 
Producatorii blameaza pretul Fermierii din Dolj recunosc ca anul acesta a fost unul bun pentru cultura de grâu. "A fost profitabila cultura de grâu, pentru ca ne-a ajutat si vremea, dar daca vor mai scadea preturile de achizitie nu va mai fi profitabil. Astazi (ieri - n.r.), marii achizitori cumpara grâul la 0,475 lei pe kilogram, ceea ce este deja prea putin. Sunt preturi sporadice", a declarat un producator doljean.
"Daca profitul de 500 de lei pe hectar îl împartim la 12 luni, atunci nu ramâne mare lucru. Profitul se simte la marii cultivatori care au 200-300 de hectare", a sustinut alt agricultor doljean. "Când productia este mare, pretul scade, iar când productia este mica, invers. Anul acesta este ceva mai bine din punct de vedere al profitului, cu conditia sa nu mai scada preturile", a spus alt cultivator.
Putini vând în aceasta perioada
Marii producatori de grâu care au recoltat deja asteapta o stabilizare a preturilor, în speranta ca acestea vor mai creste. Acestia prefera sa-si depoziteze grâul, pâna când vor obtine un pret rezonabil. În aceasta perioada vând micii agricultori si taranii, dupa ce au mai bagat ceva prin propriile hambare. Cumpara morile si unitatile de panificatie, la preturi de pâna la 0,52 lei pe kilogram, în timp ce marii achizitori ofera doar 0,475-0,48 lei pe kilogram, conform informatiilor de la DADR si de la producatori.