Rezervarea si achizitia unui apartament direct din faza de proiectare, cu un avans de 20-30%, pot aduce un castig de la 10.000-60.000 de euro, prin revinderea locuintei cu cateva luni inainte de finalizarea constructiei, sustin analistii imobiliari ai companiei DTZ Echinox, citati de Newsin si preluati de site-ul Bank News. Potrivit acestora, un avantaj pe piata imobiliara romaneasca de investitii in ceea ce priveste segmentul rezidential este constituit de posibilitatea de a revinde o locuinta chiar inainte de finalizare, obtinandu-se astfel un randament al investitiei substantial.

Investitie medie, profitabilitate maxima

Reprezentantii DTZ se bazeaza pe procedurile de achizitie a unor astfel de apartamente. Proprietatile in blocurile noi pot fi rezervate in baza unui antecontract pentru un avans de 20-30%, iar platile urmatoare pot fi esalonate si vor fi strict legate de stadiile de lucrari la structura imobilului, la inceperea finisajelor si la predare. "De exemplu, daca se achizitioneaza direct de pe plan un apartament de patru camere in valoare de 320.000 de euro, clientul plateste 20% avans, iar restul se va plati in transe pana la finalizare. Cand proiectul este aproape de finalizare, cu cateva luni inainte, se revinde proprietatea cu aproximativ 380.000 de euro, si asta din cauza ca proprietatile se apreciaza cu aproximativ 20% cand sunt finalizate. In aceste conditii, se obtine un profit destul de bun", a declarat Victoria Linca, consultant senior in cadrul departamentului Rezidential al DTZ Echinox.

Reduceri la platile in avans

Consultantii imobiliari mai sustin ca dezvoltatorii din segmentul rezidential le fac mai tot timpul un discount substantial cumparatorilor de pe planuri, si asta din cauza ca ei stiu ca este mult mai dificil sa vinzi o proprietate care nu a fost construita, unde nu exista piscine sau gradini amenajate. De asemenea, pentru proiectele de mare anvergura, cu finantare din partea unei banci, dezvoltatorii au nevoie sa demonstreze bancii ca o parte din apartamente sunt deja rezervate.
Pentru a incuraja vanzarea chiar din planuri, dezvoltatorii ofera un discount de 15%. In acest mod, o proprietate contractata la 100.000 de euro ar putea fi revanduta la cel putin 115.000 euro, plus rata inflatiei.