Rectorul Universitatii "Dunarea de Jos", Viorel Minzu, a declarat ieri ca doar putin peste 30 de profesori universitari cu functii de conducere in cadrul Universitatii - rector, prorector, decan, sef de catedra etc. - au consimtit sa respecte ordinul Ministerului Educatiei privind depunerea declaratiilor de avere.

Conform datelor prezentate de Viorel Minzu reiese ca, dintre cei 104 profesori universitari care aveau obligatia sa depuna declaratiile de avere, doar 70 au respectat legea, si doar 30 au fost de acord sa le publice pe internet.

"Dupa parerea mea profesorii nu au ca optiune nepublicarea declaratiilor de avere, insa este o parere personala. Conform legii declaratiile de avere trebuia depuse inca de la 1 ianuarie, insa, cum declaratiile de la Finante nu vin pe 1 ianuarie, nu s-au putut depune la acea data", a explicat Viorel Minzu.

Nepasarea cadrelor universitare galatene vine si din faptul ca Autoritatea Nationala pentru Integritate (ANI), institutie care ar trebui sa controleze declaratiile de avere ale profesorilor universitari, nu este inca infiintata oficial. "Conform legii este stipulata o amenda intre 100 si 400 de lei, masura coercitiva care ar trebui aplicata de ANI. Cum nu exista acest organism, nu se pot aplica amenzile", a mai spus Viorel Minzu.

Precizam ca, in conformitate cu declaratiile de avere depuse pe pagina de internet a Universitatii, venitul minim anual al unui profesor universitar cu functie de conducere este de 50.000 de lei.