Peste 5.000 de profesori din Gorj au actionat in instanta Ministerul Educatiei si Cercetarii, in incercarea de a obtine drepturi salariale neincasate in perioada 2001 - 2004, cuantumul acestora depasind 100 de miliarde de lei vechi.

Mii de profesori gorjeni incearca sa isi obtina in instanta mai multe drepturi salariale neacordate in perioada octombrie 2001 - septembrie 2004. Cele doua sindicate din invatamant au formulat peste 100 de plangeri la Tribunalul Gorj in care cer plata sumelor respective. Banii reprezinta diferente rezultate din calculul gresit al mai multor sporuri. Un profesor cu 35 de ani de activitate, cu gradul I si gradatie de merit, ar avea de primit peste 40.000.000 de lei, pentru cei trei ani in care salariul i-a fost calculat eronat. "Sindicatul pe care il conduc eu are depuse 42 de plangeri. A fost dat in judecata Ministerul Educatiei si Cercetarii si primariile. Din cate se pare sunt de acord sa ne plateasca acesti bani. In total sunt peste 5.000 de profesori si personal auxiliar la cele doua sindicate care trebuie sa primeasca bani. Ei au recunoscut ca au calculat gresit", a declarat Gheorghe Calniceanu, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Gorj.

Aproximativ 20.000.000 de lei vechi pentru un profesor

De asemenea, Uniunea Judeteana a Sindicatelor Libere din Invatamant (UJSLI) Gorj, reprezentata de Vasile Mija, are pe rol 60 de procese. Actiunile au fost formulate in numele sindicatelor din fiecare zona din judet in care fiinteaza filiale ale UJSLI si SLI. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Gorj a trimis deja Ministerului Educatiei si Cercetarii o situatie cu sumele de bani pe care le au de primit profesorii carora le-au fost calculate gresit sporurile la salariu. "Este vorba de 5.000 de cadre didactice care au de incasat in medie cate 20.000.000 de lei. Unii au de luat mai mult, altii mai putin, dar aceasta este media. Suma aproximativa se apropie de 100 de miliarde de lei vechi", a afirmat Liviu Andrei, inspectorul scolar general.

Bani cu taraita

Un caz deosebit este si al unui centru bugetar din Targu Jiu, de care apartin mai multe gradinite. In ciuda faptului ca peste tot in tara profesorii grevisti si-au incasat banii pentru cele trei saptamani de greva, pentru aproape 100 de educatoare din judetul Gorj acest lucru inca nu s-a intamplat. Sindicatul Liber din Invatamant (SLI) Targu Jiu si Inspectoratul Scolar Judetean au incercat sa rezolve problema inca de anul trecut, insa nu au reusit. Vina pentru situatia grea in care se afla cadrele didactice amintite o poarta fosta directoare a centrului bugetar de care apartin gradinitele unde activeaza educatoarele. Directoarea Ana Costea a refuzat sa semneze actele in baza carora urma sa fie incasati banii si astfel s-a ajuns intr-un impas. In cele din urma, sefa centrului bugetar a demisionat si orice posibilitate de a mai face ceva pentru lefurile educatoarelor a disparut. Gheorghe Calniceanu, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Gorj, a declarat ca educatoarele primesc banii pe cele trei saptamani cu taraita, la ziua de salariu. Alaturi de sa