Institutul National de Statistica (INS) a anuntat astazi primele estimari in ceea priveste Produsul Intern Brut pe trismestrul al doilea din 2009. Conform INS, PIB-ul Romaniei a scazut cu 8,8% fata de aceeasi perioada a anului 2008.
Conform primelor estimari privind evolutia Produsului intern brut in trimestrul II 2009, acesta s-a redus, comparativ cu trimestrul I 2009, cu 1,2%. De asemenea, in primul trimestru din 2009 s-a inregistrat o scadere cu 7,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cifrele oficiale in ceea ce priveste evolutia Produsului Intern Brut pentru primele doua trimestre din 2009 vor fi anuntate la 1 septembrie.
Economia si-a adancit scaderea in al doilea trimestru la 8,8% comparativ cu perioada similara din 2008, de la 6,2% in primele trei luni, dar si-a limitat contractia comparativ cu trimestrul anterior la 1,2%, in timp ce PIB-ul din prima jumatate a anului indica o reducere cu 7,6%.
"Conform primelor estimari privind evolutia Produsului intern brut in trimestrul al doilea, acesta s-a redus, comparativ cu primul trimestru, cu 1,2% (date ajustate sezonier). Fata de perioada corespunzatoare din anul 2008, potrivit primelor estimari, Produsul intern brut (serie bruta) a inregistrat o scadere cu 8,8% in trimestrul doi 2009 si cu 7,6% in primul semestru", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica privind estimarile "semnal" pentru PIB.
Datele privind evolutia PIB sunt sub estimarile analistilor, care indicau, pe medie, o scadere a economiei in trimestrul al doilea de 9,4%.
In 2008, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, de 7,1%. In primul trimestru al acestui an, economia s-a contractat cu 6,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, al saselea declin al PIB la nivelul UE, din cauza scaderilor mai accentuate in agricultura si industrie. Comparativ cu trimestrul IV din 2008, scaderea economica a fost de 4,6%.
Fondul Monetar International prognozeaza pentru Romania o scadere economica de 8-8,5% in 2009, dublu fata de estimarea de 4,1% din luna martie, cand a fost negociat acordul stand-by.
Institutul National de Statistica va publica la 1 septembrie datele provizorii privind evolutia economiei in trimestrul al doilea si in prima jumatate a acestui an.